0

Т ой не бе в бляскав тоалет, остана едва 22-ри, падна на леда при задължителното си съчетание на световното по фигурно пързаляне във Франция, но изпълнението му предизвика сълзи в залата в Монпелие. Иван Шмуратко пренебрегна луксозното си горнище, за да излезе с тренировъчна фланелка в синьо и жълто и знамето на Украйна под формата на сърце. „Играя за цялата си страна“, каза той след съчетанието си в Монпелие.

На леда на Auditorium Sud de France Arena представянето му предизвика сълзи – мелодията бе разтърсващата и тъжна песен на Шарл Азнавур „Един живот любов“ (Une vie d'amour). Без значение бяха получените 73,99 точки и 22-рото място, не ставаше дума за спорт, а за огромна мъка и любов.

Да, той падна при някои движения, но това не беше важното. Треньорът му плака, също Назарова и Никитин, двойката от собствената му страна, и той заплака с ръка на сърцето. 

Овациите разтърсиха залата в Монпелие. „Гордея се, че съм украинец. Че представлявам страната си. Няма нищо по-сложно от това да се подготвиш за световно първенство, когато има война във вашата страна“, обясни той накрая.

„Не мислех за кънки. Гордея се с програмата си и с това, че нося цветовете на страната си, като имам знамето на дрехите си. Всички са с нас и аз го оценявам", каза спортистът, който напусна бомбардирания от руските нашественици Киев едва преди седмица за да се добере до световното първенство на френска земя.