0

Х енрик Кристоферсен постигна втора поредна победа на слалом за Световната купа по ски-алпийски дисциплини и поведе в класирането за малкия Критален глобус в дисциплината. Норвежецът спечели днешния слалом в германския курорт Гармиш-Партенкирхен и дублира успеха от вчера, когато отново бе над всички в първия слалом от програмата.

Най-добрият български алпиец Алберт Попов не завърши първия манш днес, а другият български представител Камен Златков финишира 44-и.

Кристоферсен даде осмо време в първия манш, но със стабилно каране във втория излезе начело с общо време 1:52.66 минута. Норвежецът имаше и късмет, тъй като първите трима от първия манш - Лоик Меяр, Рамон Ценхаузерн и Йоханес Щролц, както и шестият Себастиан Фос-Солевааг, не завършиха във втория и отвориха пътя към победата за Кристоферсен.

Победата е под номер 21 на слалом и общо 26 в кариерата на Хенрик Кристоферсен за Световната купа.

Втори в днешния слалом остана британецът Дейв Райдинг с изоставане от 0,35 секунди след победителя. Това е пети подиум за Райдинг в кариерата му за Световната купа. Трети е германецът Линус Щрасер на 0,47 секунди след Кристоферсен.

Алберт Попов, който вчера се представи добре и завърши 19-и в първия слалом в Гармиш, днес стартира с 21 номер и се движеше добре на първата междинна контрола, но след това допусна грешка и отпадна от надпреварата. Общо 25 алпийци не успяха да завършат първия манш. Другият български представител Камен Златков финишира, но с едва 44-о време и не успя да намери място във втория манш.

В генералното класиране за Световната купа убедителен водач е швейцарецът Марко Одермат с актив от 1200 точки. Втори е норвежецът Александър Омод Килде с 825 точки, а трети се нарежда австриецът Матиас Майер с 692 точки. С двете си победи в Гармиш Хенрик Кристоферсен се придвижи на четвърта позиция в генералното класиране с 659 точки.

С днешната победа Кристоферсен оглави подреждането за Малката световна купа в слалома с 356 точки. Втори остава друг норвежец - Лукас Браатен с 307 точки. Трети излезе Щрасе с 278 точки.

Крайно класиране в слалома в Гармиш-Партенкирхен:
1. Хенрик Кристоферсен (Норвегия) - 1:52.66 минути (54.64 секунди + 58.02 секунди)
2. Дейв Райдинг (Великобритания) - 1:53.01 минути (55.17 секунди + 57.84 секунди)
3. Линус Щрасер (Германия) - 1:53.13 минути (55.03 секунди + 58.10 секунди)
-------------------------
44.Камен Златков (България) – 57.18 в първия манш
Алберт Попов (България) – не завърши първия манш