0

Н ай-добрата състезателка по фигурно пързаляне Александра Фейгин донесе сребърен медал от турнира „Тейсайд Трофи“ в Дънди, Шотландия.

Завръщане

18-годишната българка събра 159.41 точки, а шампионка стана представителката на домакините Наташа Маккей със 167.75 т. Другите ни участнички -  Кристина Григорова и Ивелина Байчева, завършиха съответно пета и седма. При девойките злато завоюва Киара Христова, а сребро - Мария Манова. 

Фейгин все още навлиза във форма, след като претърпя операция на коляното на 1 юни и беше извън леда около три месеца. Сега Саша заедно със своя треньор Андрей Лутай ще проведе двуседмичен лагер в Санкт Петербург преди държавното първенство от 26 до 28 ноември в Зимния дворец. Лутай е бивш руски национал и е съпруг на сестрата на Албена Денкова - Ина, с която ръководят клуб „Денкова-Стависки“. Двамата имат 11-годишна дъщеря Силвия Лутай, която също участва в Дънди и спечели сребърно отличие в категория момичета Advanced Novice. На тази възраст от четвърто до седмо място се наредиха Криста Георгиева, Калина Стоянова, Ваяна Христова и Лейла Патен.

Колкото до Фейгин, тя ще бъде единствената ни участничка в турнира по фигурно пързаляне на зимните олимпийски игри в Пекин 2022. В програмата на Александра е и зимната универсиада 2021 в Люцерн (Швейц) от 11 до 21 декември.

Болка

Дария Усачова падна тежко при изпълнение на скок и треньорът й я изнесе от леда.

 Дария Усачова падна тежко при изпълнение на скок и треньорът й я изнесе от леда.
БГНЕС

На турнира Гран при в Япония пък истински кошмар преживя рускинята Дария Усачова. Интернет пламна от кадрите, на които треньорът й Даниел Глейхенгауз я изнася от леда, докато тя плаче от болка. Състезателката от школата на прочутата Етери Тутберидзе падна лошо по време на тренировка и първата информация беше за счупена бедрена кост. Глехенгауз увери, че възпитаничката му е нямала оплаквания преди състезанието, но бившият фигурист, а сега треньор и продуцент Иля Авербух заяви: „Беше известно, че тя пътува в Япония вече контузена“.
След блестящия старт на сезона за руските индивидуалистки, които обираха медалите по всички турнири, надпреварата в Токио се оказа нещастна. Преди да замине за него, и звездата Александра Трусова получи стрес-фрактура на крака, от която ще се възстановява дълго. Оказа се, че с тази травма тя е спечелила Гран при на САЩ в Лас Вегас в края на октомври.