0

И грите на Британската общност бяха отменени по шокиращ начин, пишат медиите на Острова. Следващото издание на емблематичното спортно събитие трябваше да се проведе във Виктория, Австралия през 2026 г.

Премиерът на страната Даниел Андрюс потвърди отмяната на Игрите поради нарастващите дългове на австралийския щат и заяви, че това е "трудно решение".

Виктория получи правото да организира събитието едва миналата година. Това стана, след като нито една от 72-те участващи държави не подаде оферта за домакинство на изданието през 2026 г.

Андрюс заяви: "Това, което стана ясно, е, че разходите за провеждането на тези игри не са 2,6 милиарда долара, които бяха отпуснати, а поне 6 или дори 7 милиарда долара. Няма да взема пари от болниците и училищата, за да финансирам събитие, което е три пъти по-скъпо от предвиденото и заложено в бюджета за миналата година."

Неназован източник заяви пред Sky News, че зашеметяващата отмяна е "най-големият репутационен провал след фалита на държавната банка във Виктория" през 1990 г.