0

О ткритото градско първенство по ски-бягане завърши днес с преследване от Голи връх до витошкия първенец Черни връх. Стартът бе даден от общинския съветник и зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев, който поздрави присъстващите и пожела успех на участниците. 

Най-бърз по 6-километровото трасе при мъжете бе Тодор Малчов. Скиорът от СК „Банско“ стартира 13 секунди след вчерашния лидер Даниел Пешков и не само навакса изоставането, а дори финишира на 16 секунди пред съотборника си. Трети отново бе Александър Огнянов от СК “Александър Логистик“, завършил на 4:20 мин. след шампиона.

При дамите челната тройка от вчера се запази. Стартиралата първа Калина Неделякова от СК „Александър логистик“ се появи първа на финала пред сградата на РДВ под Черни връх, като удвои преднината си пред своята съотборничка Андрея Дяксова на цели 3 минути. Бронзът отново бе за  Елена Георгиева от СК „Рилски скиор“, завършила 15 минути след победителката.

Състезанията се състояха при перфектни условия – слънчево време, много сняг и безветрие, което рядко се случва в тази част на Витоша. Откритото градско първенство бе възстановено по идея и със съдействието на Фондация „София – европейска столица на спорта“ и на изтъкнатия бивш национал олимпиец Веселин Цинзов. Шампионатът през последните два дни събра на Витоша представители на водещите скиорски школи от страната, които спориха за трофеите в пет възрастови групи.
Надпреварите са за Купа „Александър логистик“ и за първи път бяха част от официалния календар на Българска федерация по ски. Ски-бягане на Витоша ще има и на 22 януари, когато в програмата на традиционния Витоша зимен фест ще се състоят спринтовите стартове около хижа Алеко.

Възстановяването на Откритото градско първенство бе планирано още преди няколко години, но здравните рестрикции и недостатъчният сняг в началото на миналата зима не позволиха това да се случи досега. При подходящо време тези, които ще изберат планината през този уикенд могат да посетят и отворената още преди Коледа и поддържана от „София – европейска столица на спорта“ Шейни зона. Тя се намира малко над хижа Алеко, пътеката до нея е указана с табели от горна станция на кабинковата въжена линия.