0

П ървата ракета на България Григор Димитров спечели с лекота срещу австралиеца Ринки Хиджиката с 6:1, 6:4 в четвъртфинал от турнира в Бризбейн. В следващия мач за място във финала българинът ще срещне победителя от двубоя между Рафаел Надал и Джордан Томпсън, който е малко по-късно днес.

До момента шампионът от 2017 година Димитров и 22-годишният Хиджиката не се бяха срещали. Представителят на домакините, който е №71 в света, получи "уайлд кард" за участие в надпреварата. Той е и актуален носител на трофея от Аустрелиън Оупън при двойките. 

Въпреки това обаче Григор нямаше никакви затруднения с представителя на домакините и мина през него като експресен влак, завършвайки мача с два поредни аса.

Димитров се нуждаеше само от 29 минути, за да спечели първия сет. Той започна концентрирано и поведе с 5:0 след два пробива. Хиджиката намали на 1:5, но българинът затвори частта при третия си сетбол.

Началото на втория сет също бе добро за Димитров, който проби подаването на противника и взе два гейма аванс, а след това имаше точка за нов пробив, но Ринки Хиджиката направи резултата 1:2. При преднина от 4:2 в своя полза българинът имаше нови три точки за пробив, които австралийският тенисист отрази и пак се доближи до 3:4, но в крайна сметка Григор Димитров спечели срещата при първия си мачбол.

В другия полуфинал ще се срещнат поставеният под номер 1 в схемата датчанин Холгер Руне и руснакът Роман Сафиулин. Руне победи на четвъртфиналите австралиеца Джеймс Дъкуорт с 6:2, 7:6(6) в двубой, продължил час и 47 минути. Руне изигра по-силен първи сет, в който надделя след два пробива, а втората част бе решена след тайбрек.

26-годишният Сафиулин елиминира италианеца Матео Арналди след 7:6(4), 6:2 за час и 48 минути игра.