0

Пекин, Пламен Вълков, наш пратеник

Спортният арбитражен съд (CAS) ще започне да разглежда случая на фигуристката Камила Валиева в неделя, 13 февруари в 14,30 часа (българско време), а не днес, както се очакваше. Това обяви министърът на спорта на Русия Олег Матицин.

Първоначално се очакваше комисия към CAS да заседава още днес, но явно впоследствие се е стигнало до отлагане. Съдът ще запознае страните с решението си в понеделник 14 февруари. Във вторник започва индивидуалното състезание при жените във фигурното пързаляне, а Валиева се надява да участва в него. 

Валиева участва в отборното състезание и влезе в историята като първата жена, направила четворни скокове на олимпиадата. Впоследствие се разбра, че 15-годишната фигуристка е дала положителна проба с триметазидин още на 25 декември, но резултатът бе обявен на 8 февруари. Правата ѝ са били спрени от руската антидопингова агенция (РУСАДА), но след жалба от екипа ѝ, бяха върнати. Тя продължава да тренира в Пекин.

Международният олимпийски комитет иска да има разследване срещу хора от екипа на фигуристката.

„В миналото често се е случвало антуража да бъде пренебрегнат. МОК ще приветства разследван на антуража в случая, като говорим за доктори, треньори, родители, всички“, заяви говорителят на МОК Марк Адамс.

За подобно нещо призова и легендата във фигурното пързаляне и двукратна олимпийска шампионка Катарина Вит.

„Камила Валиева е младо момиче, дете чудо, чиито изключителни трудни изпълнения и грация очароваха целия свят и е само на 15. Непълнолетна, която зависи от възрастни, тя не е виновна в този случай. Срамота е и отговорните възрастни трябва да бъдат изхвърлени от спорта завинаги“, написа Вит във Фейсбук.