0

П олзотворна среща бе проведена днес между председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова и президента на Международния съюз по модерен петобой Клаус Шорман. Германецът е на посещение у нас във връзка с провеждащия се в София турнир за Световната купа, който е и олимпийска квалификация за игрите в Париж. На срещата в централата на БОК присъстваха и генералният секретар на световната централа Шайни Фанг, президентът на Българският федерация по модерен петобой Камелия Александрова и съветникът на БФМП Андрей Кузманов.

В деловия разговор бяха обсъдени актуални въпроси на световното спортно движение. Дискутирани бяха последните решения на международните федерации във връзка с участието и статута на олимпийските квалификации за игрите във френската столица следващото лято. Изтъкната бе дейността на Българската федерация, която в последните години осигури на страната медалисти от световни първенства при мъжете и призови класирания при по-младите.  

„Радостни сме, че напоследък България се утвърди като световен център на модерния петобой. Всяка година нашата страна е домакин на световни купи, на европейски и световни първенства. Искам да поздравя българската федерация за нейната активност и ефективност. Желая успех на вашия спорт, а ние се надяваме България да се нареди сред олимпийските медалисти и в модерния петобой,“ каза Стефка Костадинова. 

От своя страна Клаус Шорман изрази задоволство от България като една от най-активните членове на Международния съюз по модерен петобой. „Свързан съм с вашата страна – тук през 1968 г. се състезавах във Варна, след това в Боровец през 1993 г. бях избран за президент на световната централа. Много разчитаме на вас за развитието на нашия спорт. Поздравявам ви със 100-годишнината на Българския олимпийски комитет,“ каза Шорман, като приветства Костадинова, за това че е част от тенденцията изтъкнати състезатели да продължават своя път в живота като спортни ръководители. Германецът изрази възхищението си от изявите на Костадинова в сектора за скок на височина.  

В края на срещата Костадинова връчи на Шорман „Златна значка на БОК“, а президентът на Международния съюз по модерен петобой отличи БОК със специален паметен медал.