0

П редседателят на БОК Стефка Костадинова посрещна щафетата и прие от ръцете на ученици и студенти факела със символичния олимпийски огън по повод днешния Международния олимпийски ден. Той се отбелязва всяка година на 23 юни под егидата на МОК в хиляди градове на планетата. На тази дата преди 126 години в парижката Сорбона се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника заедно с Деня на българския олимпиец.

Заедно с Костадинова в НСА бяха още Любомир Ганев, президент на БФВолейбол, проф. Лозан Митев от НСА, Румен Стоилов, президент на БФДжудо, Пламен Кръстев, член на Изпълкома на БОК, Йорг Шенк, президент на БФ Хокей на трева и други.

"Целият свят празнува днес олимпийския ден, с което отдава почит на първооснователите, на тези, които ни завещаха великата идея на олимпизма с неговите благородни принципи и идеали. Това лято МОК отправя специален призив за обединен и мирен свят. Бъдете горди с нашите велики шампиони, защото те прославят страната ни по цялата планета. Желая на всички български олимпийци здраве и сила. А на вас - бъдещите спортни звезди, пожелавам да постигнете успехите на големите български шампиони, които са гордост за нацията", каза в краткото си приветствие към младежите Костадинова.

БОК

"Този ден е по-специален и за най-титулуваната българка в историята на олимпийските игри. Притежателката на рекордните пет олимпийски медала, два от които златни - Мария Гроздева празнува рожден ден точно на 23 юни, а тази година отбелязва знаменит юбилей (бел. Ред. - 50 години). Миналото лято легендарната състезателка по спортна стрелба стана и първата българка с участие на седем олимпиади", добави Стефка Костадинова.

След това хванати за ръце всички направиха снимка със специалното послание на МОК за мир тази година - #MoveForPeace and #OlympicDay.

Във висшето спортно училище традиционно студенти и преподаватели отбелязват празника с редица други надпревари и активности. В тях се включиха ученици от столичните училища и олимпийски клубове - 35 СЕУ "Добро Войников", 55 СУ "Петко Каравелов", 191 Основно училище "Отец Паисий" Железница, студенти, преподаватели и представители на НСА и др. Всички участници бяха със специални фланелки с логото на олимпийския ден. Празникът завърши с много снимки и селфита на младежите с настоящата световна рекордьорка в скока на височина и легенда на българския спорт Стефка Костадинова.

Олимпийският ден и Денят на българския олимпиец беше честван и в много други градове из страната, където по традиция отдадените на олимпизма хора организираха различни събития