0

П ривърженик на отбора на Везенков Сакраменто Кингс почина по време на 1/4-финала от турнира In-Season на НБА с Ню Орлиънс, загубен от „кралете“ със 117:127 у дома. Българинът игра 6 мин., записа 2 асистенции и 2 фаула.

Сърцето на зрителя, фен на Кингс, не издържа, въпреки, че му бе оказана спешна медицинска помощ през първата четвърт от мача.

Срещата не бе прекъсната или прекратена заради фаталния инцидент. 

„Кралете“ в официално изявление съобщиха за случилото се. „След бързата намеса на медицинския екип беше извършена сърдечна реанимация на зрителя, който трагично не можа да се възстанови. 

Изпращаме съболезнования и послание на любов към всички негови близки и роднини“, се казва изявлението на отбора, чиито състезатели разбраха за случилото се едва след края на мача.

Както обясниха от полицията в града, става въпрос за около 30-годишен запалянко, чиято смърт е била потвърдена 20 минути по-късно. 

Александър Везенков записа точно 6:14 минути игра, през които не успя да запише нито точка, нито пък завършващо подаване. Резултатните му действия се ограничиха до две спечелени борби под коша в атака, както и един опит за стрелба от зоната за три точки, завършил неточно.
Така Ню Орлиънс спечели срещата от Ин-сийзън турнира в НБА и на полуфинала ще играе срещу победителя от 1/4-финала между Финикс и Лос Анджелис Лейкърс, който е тази нощ в Лас Вегас.

Това е първи мач на Везенков от пристигането му в Северна Америка, в който той не успява да запише точки. Той не се появи повече на терена след средата на втората част, излизайки от игра при 44:39. Може би решението на треньора да го остави до края на мача на пейката беше продиктувано и от двете бързи нарушения, които направи.

Брандън Инграм се отличи с 30 за гостите от Ню Орлиънс. Той помогна на своите да заличат пасива и в нито един момент да не изостават през втората част. Хърб Джоунс добави 23 точки, а Йонас Валанчюнас остана с 18, но също със сериозен принос за третата победа на Пеликанс над отбора на Везенков през тази кампания.

Фокс отбеляза 30 точки, а Домантас Сабонис се включи с 26 точки, 13 борби и 10 асистенции за Сакраменто. Това е първо поражение за тима на Кингс след четирите им победи в групата.

Тайризи Холибъртън вкара решаваща тройка, а също така и 4 точки в 1:33 минути преди края за успеха на Индиана над Бостън със 122:112 в друга среща от турнира. Така Пейсърс отиват на полуфинал в източния поток, където очакват победителя от срещата Ню Йорк - Милуоки. А Бостън ще се върнат в петък към мачовете от редовния сезон.

При оставащи 1:57 минути до края на срещата Джейсън Тейтъм изравни за Бостън при 105:105, но след това дойдоха секундите на Холибъртън. Той вкара в момент, в който Джейлан Браун го фаулираше. Стана 109:105, Индиана вече владееше събитията на терена и до края на мача отбеляза пет точки. Тройка на Бъди Хийлд и забивка на Арън Несмит, и двамата асистирани от Холибъртън, узакониха успеха им.

Холибъртън завърши мача с трипъл-дабъл, като вкара 26 точки, от които 12 в последната четвърт. Той прибави 13 асистенции и 10 борби. След него най-полезни за Индиана бяха Бъди Хийлд с 21 точки и Майлс Търнър със 17. Джейсън Тейтъм отбеляза 32 за Бостън, взе и 12 рибаунда, а Браун прибави 30 пункта.

Първенство на Националната баскетболна асоциация на Северна Америка (НБА), резултати (In-Season): Индиана - Бостън             122:112, Сакраменто - Ню Орлиънс      117:127

Класиране в редовния сезон:

Източна конференция

Атлантическа дивизия: Бостън 15 победи/5 загуби, Филаделфия 12/7, Ню Йорк 12/7

Централна дивизия: Милуоки 14/6, Индиана 11/8, Кливланд 11/9

Югоизточна дивизия: Орландо 14/6, Маями 11/9, Атланта 9/10

Западна конференция

Северозападна дивизия: Минесота 15/4, Оклахома Сити 13/6,  Денвър 14/7

Тихоокеанска дивизия: Финикс 12/8, Сакраменто 11/8, ЛА Лейкърс 12/9

Югозападна дивизия: Далас 11/8, Ню Орлиънс 12/10, Хюстън 8/9.