0

С портният арбитражен съд (КАС) наложи четиригодишно наказание на руската фигуристка Камила Валиева, любимка на президента Владимир Путин, за нарушаване на антидопинговите правила.

"Валиева е призната за виновна в нарушение на антидопинговите правила и е санкционирана с четиригодишен период от лишаване от състезателни права, считано от 25 декември 2021 година", се казва в изявление на съда.

В решението се посочва още, че всички резултати на Валиева от 25 декември 2021 година са анулирани, с всички произтичащи от това последици (включително отнемане на титли, награди, медали, печалби, награди и т.н.). Това означава, че на Русия ще бъде отнета титлата в отборния турнир от Пекин 2022.

Съдът подчерта, че след като внимателно е разгледалa всички доказателства, комисията е стигнала до извода, че Валиева не може да докаже невиновността си за умишлена употреба на допинг.

17-годишна рускиня е уличена в употреба на забраненото лекарство "триметазидин". То е открито в проба от 25 декември 2021-а, чийто резултат беше оповестен публично едва през февруари 2022 година по време на Олимпийските игри в Пекин. По това време фигуристката вече беше спечелила златен медал в отборната надпревара. В индивидуалното състезание Валиева завърши на четвърто място. Тя е също европейска шампионка от 2022 година.

Решението на КАС е окончателно, с изключение на правото на двете страни да обжалват пред Федералния съд на Швейцария в рамките на 30 дни. Адвокатите на Валиева ще може да сезират комисията за евентуални процедурни нарушения от страна на съда.

Рускинята спечели златото в отборния турнир заедно с Марк Кондратюк, Анастасия Мишина/Александър Галямов, Виктория Синицина/Никита Кацалапов. Отборът на САЩ зае второ място, а в подреждането следват Япония и Канада. 17-годишната Валиева е европейска шампионка за 2022 година и държи световните рекорди за най-висока оценка в кратката и волната програма, както и в общия сбор.

През януари 2023 година УАДА обяви, че Руската антидопингова агенция (РУСАДА) е издала решение по случая. Дисциплинарната комисия на РУСАДА установи: Валиева е извършила нарушение на антидопинговите правила, но не е виновна за това. Резултатите на спортистката на руското първенство през 2022-а бяха анулирани и тя загуби титлата шампион на страната. УАДА и Международният съюз по кънки (ISU) оспориха решението по делото Валиева. Изслушванията на КАС се проведоха от 26 до 28 септември и отново на 9 и 10 ноември след изготвяне на допълнителна документация.