0

Н орвежката звезда Александър Аамод Килде ще пропусне сезона в Световната купа по ски, който се открива този уикенд традиционно в австрийския курорт Зьолден, както и шампионата на планетата в началото на следващата година в Заалбах, съобщава агенция ДПА.

32-годишният ас, който е сгоден за най-успешната скиорка за всички времена – американската двукратна победителка от Банско Михаела Шифрин, претърпя операция в рамото след тежко падане във Венген, Швейцария, през януари и е получил инфекция през юли, което е довело до допълнителни усложнения. 

Килде обяви неприятната за феновете новина чрез съобщение на Норвежката ски федерация. 

"За съжаление, развих инфекция в рамото през юли, което доведе до допълнителни усложнения. Приемах антибиотици в рамките на десет седмици, а сега се нуждая от нова операция в рамото. Всичко това означава, че тази зима няма да мога да се състезавам", казва той. 

Килде добави в пост в Инстаграм, че последните месеци са били много тежки за него, тъй като инфекцията е много сериозна и дори "разяжда костите". Той обаче подчерта, че в момента не мисли за оттегляне от професионалния спорт. 

"Ще направя всичко по силите си, за да се възстановя и да се върна силно", пише той. 

Главният лекар на норвежкия национален отбор Тронд Флобергхаген очаква Килде да бъде готов в началото на следващия сезон, в който има и олимпийски игри в Милано и Кортина д'Ампецо. 

Той спечели Големия кристален глобус през 2020-а, има 21 победи за Световната купа и 41 подиума, а освен това е сребърен и бронзов медалист от олимпиадата в Пекин през 2022-ра, както и двукратен световен вицешампион от Куршавел 2023.