0

30-годишната норвежка Рагнхилд Мовинкел спечели състезанието за Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Супер-Г на пистата в Кортина д’Ампецо. Мовинкел взе втора победа в Супер-Г в кариерата си, завършвайки с 0.30 секунди пред Корнелия Хютер от Австрия и с 0.47 секунди над Марта Басино (Италия).

Предишната й победа в тази дисциплина беше в края на миналия сезон в Мерибел (Франция).

За Мовинкел това е първи успех за сезона, но огромната изненада се подсилва от факта, че доста зад нея се наредиха сериозни претендентки в тази дисциплина Лара Гут-Бехрами и Микаела Шифрин.

Двукратната сребърна олимпийска медалистка от Пьончан, известна с вечната си усмивка, завърши първа с време от 1:23.22 минути за успеха. С днешния успех тя направи и сериозна заявка за титлата в дисциплината, тъй като скочи с 3 места нагоре и вече води.

Швейцарката Лара Гут-Бехрами (+0.50) приключи деня си ден на "Олимпия деле Тофане" на четвърто място. Французойката Роман Мирадоли завърши 5-а, само на три стотни от секундата зад олимпийската шампионка. Елена Куртони (+0.56) от Италия остана шеста в домашното си състезание в Доломитите Белуно.

Американката Микаела Шифрин (+0.62), която беше малко прекалено пасивна, все пак остана доволна от седмото място, тъй като й носи точки. Словенката Илка Щухец, вчерашната победителка в спускането, се нареди на 13-а позиция благодарение на доброто представяне с сравнително висок стартов номер 37 и изоставане от 96 стотни от секундата спрямо Мовинкел.

За Шифрин по всичко изглежда, че сезонът е ясен, тъй като тя има 1317 точки за Големия кристален глобус. На 2-ото място е Петра Влъхова (Чехия), която днес не участва, и има 796. Трета е Гут-Бехрами със 781. В битката за малкия Глобус Мовинкел излезе начело с 272 точки, с 30 повече от Гут-Бехрами.