0

А лександър Везенков говори в специално интервю за NOVA в предаването "На фокус", където сподели за първите си месеци в НБА и адаптацията към най-високото ниво на световния баскетбол. Родната звезда бе посрещната от стотици сънародници вчера в Чикаго, но за жалост той не взе участие в срещата.

"Много се радвам, когато виждам българи, които ме подкрепят в залите. Имаше в Милуоки, в Шарлот, а тук в Чикаго имаше дори и гърци. Говорим си с хората, симаме се, този път не играх, но се надявам следващия мач да ги зарадвам."

Везенков направи крачката от Европа към САЩ, а адаптацията е това, с което може би всеки ще се затрудни.

"Много е различно в НБА. Ритъмът е луд, пътува се постоянно и трябва просто да започнеш на ново и да си готов за битка. Материалните бази са също на изключително високо ниво.

Няма време да мислиш какво се е случило в предния мач. Пътуваме между щатите, температурите са от плюс 20 до минус 20, но трябва да си подготвен за всичко.

Важно е треньорът какво мисли, аз просто трябва да съм концентриран и да помагам на отбора."

Българинът разказа и кога е осъзнал какво всъщност е постигнал.

"Още в предсезонната подготовка с мачовете срещу Леброн Джеймс и Стеф Къри разбираш къде се намираш. 

Тук играчите са много талантливи, има баскетболисти, които бележат по 50-60 точки на мач. Не мога да кажа срещу кого е най-трудно, но има такива, които просто не можеш да ги спреш."

Саша сподели и как говори толкова добре български, въпреки че от малък живее и се състезава в чужбина.

"Благодарение на родителите и приятелите си не съм забравил българския език. Ежедневно го говоря с най-близките си."

Цялото интервю може да видите във видеото.