0

20-годишната Нургюл Салимова от търговищкото село Крепча направи горди своите земляци и цяла България с постигнатото от нея на Световната купа по шахмат за жени в Баку, Азербайджан.

Там малко не й достигна да спечели първото място срещу по-опитна, щедро финансирана рускиня, за която това бе втори финал в турнира.

Българско девойче покри първа норма за гросмайстор при мъжете

Нургюл – новата Царица на шахa

Световната шампионка Антоанета Стефанова пред "Телеграф": ИМАМЕ СИЛНО ПОКОЛЕНИЕ МОМИЧЕТА, ТРЯБВА ДА ИМ ДАДЕМ ШАНС

Най-силна гордост изпитаха в родното й село Крепча, където с трепет следиха всеки неин ход на шахматната дъска на турнира в Баку. Кметът на селото Бахри Алиев каза пред NOVA, че ще посрещнат своята шампионка с музика и питка. 

И в община Опака се подготвят за тържествено посрещане на Нургюл Салимова. Родената, израснала и до днес живееща в село Крепча Салимова и досега бе една от визитките на населеното място и общината, но с успеха си в Баку, записа името му на световната шахматна карта, каза за БТА секретарят на община Опака Неше Ашим. 

„Постижението й утвърждава авторитета на България в световен мащаб и издига престижа на страната“, каза Ашим. „Младата ни съгражданка заслужава за бъде посрещната като победител, защото за нас – тя е точно това. За пореден път показа своята упоритост, талант и оправда труда през годините“, допълни секретарят на общината.

Нургюл Салимова се очаква да пристигне в родния край в четвъртък или в петък. Обявената през 2016 г. за почетен гражданин на Опака Салимова ще бъде посрещната почетно – по традиция с хляб и сол. Вече са поръчани плакати и афиши, с които администрацията публично да поздрави за успеха съгражданката си. 

Почетното отличие на тогава 13-годишната Салимова е връчено на 28 октомври 2016 г. Тя е най-младият почетен гражданин на Опака. 

 „Талантът е на първо място, но семейството трябва да тои зад него”, категорична е Маргарита Войска, гросмайстор, бивш член на УС на Българската федерация по шахмат, съдия и треньор. По думите ѝ Нургюл Салимова има „прекрасно чувство за разположение на фигурите”.
Друг гросмайстор – Мария Велчева, обяви за „феноменален успех“ стореното от Нургюл, която познава от 7-годишна и още тогава са предричали на талантливото дете големи върхове в шахмата.

Спортният журналист Теодор Черешев (БНР, в. „7 дни спорт“) нарече младата шахматистка самоука, защото тя е от малко селце. „Баща ѝ и дядо ѝ са ѝ показали фигурите. И на мен са ми ги показвали, но не съм станал шахматист”, пошегува се Тео, и добави: „Уникалното за мен за Нургюл, е че тя е от едно малко селце, на практика аз мога да я нарека самоука. Средата, но безспорно талантът и упоритостта на едно дете да се занимава с това и само с това, за да стане това, което е сега!“

Умна, тиха, скромна - и световна! Нургюл, голямата гордост на село Крепча и община Опака

Треньорът на Нургюл пред Telegraph.bg: Играта на Салимова трябва да влезе в учебниците!