0

Н ай-голямата новина от Световната купа за жени беше написана от международен майстор до преди старта на Световната купа в Баку и вече гросмайстор Нургюл Салимова, на 20 години, от България. Оценката е на Жужа Полгар – една от триото унгарски сестри, спечелили си световна слава в безкомпромисния свят на шахмата.

Световната шампионка от 1996 до 1999 година, станала гросмайстор през 1991-а, отбеляза още: „Внимание, тя вече си осигури място в турнира на претендентките“. Всички суперлативи за Салимова са напълно заслужени. Извоюва си ги сама с представянето на Световната купа в Баку, където от вчера спори за титлата с Александра Горячкина, която през 2020-а се изправи и в мача за световната титла при дамите, но отстъпи пред китайката Цзю Вънцзюн. В първата партия срещу любимата си шахматистка Нургюл завърши реми с черните фигури, а по-късно днес двете отново застават една срещу друга на дъската.

Догодина в Канада осем шахматистки ще решат коя ще оспорва нейната корона. Сред тях и нашата Нургюл.

Вълнение

„Изключително съм развълнувана и не мога да повярвам какво се случи“, бяха първите думи на Салимова за официалния YouTube канал на международната федерация по шахмат (ФИДЕ) след успеха й над Ана Музичук (Украйна) в полуфинала.

С блестящите партии в Баку и отстраняването на шест съпернички талантливата Нургюл постави няколко рекорда, отбелязва Women's Chess Coverage. Българката стана първият международен майстор, който ще участва в турнира на претендентите от 28 години насам, а също така е шахматистката с най-нисък рейтинг (2409), която достига финал след Анна Ушунина (2452).

„Дори само полуфиналът бе голям успех за мен. Както казах и в началото, не дойдох с толкова високи очаквания. Сега не мога да повярвам какво се случи. Просто искам да се прибера в стаята си и да отпразнувам с родителите си“, призна още 20-годишната българка, чиито родители следят как се справя талантливата им дъщеря от дома в Крепча – селото в област Търговище, в което и до днес живее Нургюл. Тук й харесват природата и спокойствието, а също така близостта до семейството, към което е силно привързана.

Тя е и голямата гордост на местните. Обичат я като свое дете, защото пораснала пред очите им. И се гордеят с нея не само защото прославя името на родното си място, което доскоро беше най-известно със скалния манастир от времето на Симеон Велики, а защото е душа човек. Като умна, тиха и добра я описва и кметът Бахри Алиев. „И сега е пред очите ми все с шахматната дъска. Тя не беше като другите деца - да се разхожда и играе, нейната страст е шахматът", каза още Алиев пред БТА около полуфиналните битки и фурора, който Нургюл направи в Баку.

От дядо

Той добави, че постиженията на Нургюл са повод за особена радост за нейния дядо Салим. Човекът, запалил любовта към играта у момичето още от невръстно дете. Той заедно с баща й Илхан са хората, с които тя изиграва първите партии шахмат. И до днес те са нейната опора и съветници, въпреки че вече не могат да я бият.
На успехите на възпитаничката си не може да се нарадва и нейният треньор от шахматен клуб Бургас 64 – Живко Жеков. Той разкри пред Telegraph.bg, че не е гледал онлайн партиите й от тайбрека в полуфинала. „Пазя си нервната система. Чаках да ми кажат резултата и тогава проследявах ходовете. Но от това, което видях, Нургюл показа стабилна психика и много смела и талантлива игра! Коментарите, които вървят на живо от гросмайсторите, които следят партиите, са изпълнени със суперлативи за нея. Победата, която направи в първата партия с контрола от 10 минути, трябва да влезе във всички учебници за атакуваща игра, с жертвата на топа и с хода на офицера и последвалия неспасяем мат. Направо велико! При това Нургюл би Музичук, която е три пъти световна шампионка именно на бързия шах, така че е още по-сладко! Да я победиш на нейна територия, с целия й щаб там, с всичкия й опит, направо нямам думи!“, каза възторженият Жеков, който открил Нургюл в Силистра, когато била на 6. Още тогата тя показва огромния се потенциал и става шампион на България във възрастовата група до 8 години.

След това успехите валят един след друг. През 2015-а става световна шампионка за деца до 12 години, а от 2019-а вече е гросмайстор за жени и международен майстор за мъже. Едва на 13 пък става най-младата шампионка на България за жени. Началото на 2022-а й донесе нова голяма победа – покри първата си норма за гросмайстор за мъже.

Сама

На Световната купа в Азербайджан тя разчита единствено и само на себе си. Там е абсолютно сама, но показа, че с талант и воля всичко може да се постигне. „Комуникираме си по скайпа. Говорим главно, когато й е тежко. Когато бие, не се обажда. Чухме се преди решителните партии в полуфинала. Казах й, че всичко е постигнато и оттук нататък да играе спокойно и смело напред“, сподели още нейният треньор.

Тя го послуша, беше спокойна и уверена срещу Ана Музичук. „Рускинята да се страхува – тя има какво да защитава. Ние излизаме да бием, ако можем“, добави Жеков.

Самата Салимова пък показа респект към съперничката, но и вяра в собствените си сили. „Тя е големият фаворит, разбира се. Това обаче няма да ме откаже, аз ще продължа да давам най-доброто от себе си. Пък каквото стане“. Няма и как да е иначе, след като Горячкина е №2 в схемата, а българката – едва 29-а.

Заради успехите си още в ранна възраст я наричат детето чудо на шахмата. Но днес тя вече не е дете, а новата Царица на шахмата – една от любимите й фигури на дъската, редом с коня.
Популярността на Нургюл вече премина границите на България. За нея вече говорят хората, за които шахът е начин на живот. Много коментари събра и постът в Туитър на ФИДЕ за зашеметяващия път на българката до финала на Световната купа. „Забележително представяне“, „Вълнуващо. Обичам да я гледам, има невероятна харизма. Дано победи“, „Царица“, са само част от коментарите в подкрепа на българското момиче.