0

Н ай-добрият ни биатлонист Владимир Илиев спечели първите си точки за сезона за Световната купа. Той завърши 34-и в спринта на 10 км в Йостерсунд, Швеция. Владо направи една грешка при първата стрелба и финишира на 1:36,9 минута от първенеца Себастиан Самуелсон (Шв).
Със спечелените 7 точки днес Илиев заема 48-а позиция в генералното подреждане, след като в индивидуалния старт вчера бе 83-и.
Шведът Самуелсон постигна втора индивидуална победа в кариерата си, като донесе пълен триумф на домакините. По-рано днес сънародничката му Хана Йоберг спечели спринта на 7,5 км при жените.


24-годишният Самуелсон, който е олимпийски вицешампион в преследването от Пьончан 2018, повали всичките 10 мишени и измина трасето за 22:33,5 минути. За него това е втори успех след този в преследването в Контиолахти на 5 декември миналата година.
Двама норвежци допълниха подиума също с безгрешна стрелба. Втори на 11,8 секунди се нареди Ветле Кристиансен, а трети е носителят на Световната купа за миналия сезон Йоханес Тингес Бьо с пасив от 12,2 секунди.
От останалите българи отново добре се представи 20-годишният Благой Тодев. Той се класира на 57-о място с една наказателна обиколка и пасив от 2:15,0 минути. Антон Синапов е 85-и с две грешки и на 2:57,7 минути, а Димитър Герджиков завърши е 103-и с три пропуска и изоставане от 3:18,2 минути.
Общо 117 състезатели стартира в спринта при мъжете.
В генералното класиране след първите два старта за сезона водят Симон Дестьо (Франция) и Йоханес Тингес Бьо (Норвегия) с по 88 точки. Дестьо завърши пети в днешното състезание. На трета позиция с 83 точки е Тарей Бьо (Норвегия), който в спринта се нареди 11-и.