0

М еждународната федерация по фехтовка FIE отменя оспорваното задължително досега ръкостискане на противниците след двубоя, съобщи „Шпигел“.

Решението дойде след невиждан скандал, предизвикан от руската сабльорка Смирнова, която бе пометена на световното в Милано от украинската си съперничка Олга Харлан. 

СКАНДАЛ ПО РУСКИ СЦЕНАРИЙ?

Рускинята, явно инструктирана от своите шефове, демонстративно протегна ръка към победителката, като не я дръпна дори когато стана ясно, че Харлан няма да й стисне десницата след като я помете с 15:7, но все пак я поздрави, допирайки лявата си ръка към гърдите.

Тогава Смирнова, вместо да се оттегли, окупира пътеката и дори седна на стол там, като попречи повече от половин час там да започнат планираните следващи двубои.

От световната федерация, след дълго умуване, решиха да дисквалифицират победителката Харлан, чийто следващ дуел трябваше да е срещу Йоана Илиева. Но и Смирнова не бе върната, като българката продължи напред без бой и впоследствие спечели исторически за женската ни фехтовка бронзов медал.

ДВЕ ФЕХТОВАЧКИ СЕ КАРАТ, НАШАТА ПЕЧЕЛИ: Йоана Илиева спечели служебно на световното

Решението предизвика международно възмущение с оглед на руската агресивна война в Украйна. В петък вечерта асоциацията бързо отмени наказанието на Харлан, така че тя да може да започне в отборното състезание за Украйна в събота.

„Тъй като светът е изправен пред големи и важни предизвикателства, FIE адаптира правилата в общия интерес на спортистите и федерациите, като същевременно зачита нашия спорт“, цитира говорител на федерацията члена на изпълнителния комитет на FIE Бруно Гарес в изявлението. 

СВЕТОВНАТА ФЕДЕРАЦИЯ НАПРАВИ ЗАВОЙ

Решението очевидно е взето в резултат на международен натиск, след като FIE беше подложена на огромна критика за дисквалификацията на украинката Олга Харлан. Гарес обаче не отговори на конкретната причина за промяната на правилото.

Поздрав с оръжието трябва да замести ръкостискането.

Според правилата на фехтовката преди това се изискваше ръкостискане с противника. Харлан, чийто роден град Миколаев е на около 60 км от фронтовата линия, още преди световното обяви, че ще се въздържи от този жест на уважение в случай на среща с рускини заради войната в Украйна. 

Бурните реакции на дисквалификацията на украинката принудиха МОК да гарантира на Харлан участие на Олимпиадата през 2024 г.

УКРАЙНА ЗАД СВОЯТА ШАМПИОНКА

Самата украинска националка, една от най-почитаните спортистки за пример в родината си, поиска корекция на правилата след дисквалификацията си. „Мисля, че разбирам, както всеки друг в този свят, в разумния свят, че щом светът се променя, правилата трябва да се променят“, каза тя във видео в Instagram. „Не исках да стисна ръката на тази спортистка (рускинята Смирнова) и го направих със сърцето си“, каза Харлан, многократна световна и европейска шампионка на сабя, носителка на златен олимпийски медал от 2008 г. отборно.

Тя бе подкрепена от висши украински политици, начело с външния министър Дмитро Кулеба, който каза: „Анна Смирнова загуби двубоя по всички правила и реши да играе мръсно с шоуто на ръкостискането. Точно така се държи руската армия на бойното поле!“

Министърът на спорта Вадим Гуцайт нарече Харлан „пример за сила, воля и любов към Украйна“. Тя отказа да „стисне кървавата ръка на фалшиво „неутрален“ спортист“, написа кметът на Киев Виталий Кличко, бивш световен шампион по бокс и кикбокс: „Спортните власти решиха да я лишат от победата. Олга запази честта си.“

СКАНДАЛНАТА СМИРНОВА НЕ Е "НЕУТРАЛНА"

Що се отнася до състезателката от Руската федерация Анна Смирнова, Федерацията по фехтовка на Украйна направи изявление, че настоява рускинята да бъде лишена от т. Нар. „неутрален статут“.

От Националната федерация по фехтовка на Украйна заявиха: „Федерацията по фехтовка на Украйна се обърна към Международната федерация по фехтовка (FIE) с искане да изключи руската фехтовачка на сабя Анна Смирнова от списъка на неутралните спортисти поради несъответствието на последната с този статут и незабавно да я отстрани от участие в състезания под егидата на FIE.

Активността на Анна Смирнова в Instagram, където тя открито демонстрира вербална и невербална подкрепа за руската армия, която е символ и изпълнител на агресията срещу Украйна, показва, че тя в никакъв случай не е неутрален спортист и никога не е била.“

В призива си украинската федерация припомня, че скандалът със Смирнова на световното в Милано съвсем не е първият случай, първият път, когато списъкът на неутралните спортисти включва лица, които „действат в противоречие с мироопазващата мисия на олимпийското движение, демонстрирайки открита и активна подкрепа за престъпния геноцид войници от руската армия на украинска земя“.

Във връзка с това федерацията настоява „Изпълнителният комитет на FIE да преразгледа процеса на предоставяне на неутрален статут и да го направи по-ефективен и прозрачен за всички членове на FIE“.