0

О тложиха с повече от 90 минути тегленето на жребия за основната схема на Откритото първенство на Австралия по тенис, който трябваше да започне в 06.00 часа българско време в Мелбърн. Според последната информация причината е очакването на решението на имиграционния министър на Австралия Алекс Хоук по казуса със световния №1 в тениса Новак Джокович. Вече трети ден той обмисля какво решение да вземе за сърбина. От онлайн излъчването стана ясно, че всичко за жребия е подготвено, като дори и журналистите са пред вратата на залата, където трябваше да се състои. Малко преди началото на процедурата обаче, те са получили информация, че тенисистите ще научат съперниците си в по-късен час, без да бъде уточнен. Премиерът на Австралия Скот Морисън направи преди малко изявление от Канбера за ситуацията с коронавируса в страната, но не спомена и дума за ситуацията около сръбския тенисист. Новак бе поставен под №1 в схемата. Според журналиста Пол Бонджорно от "Сатърдей Пейпър" днес ще бъде издадена заповед за депортирането на Ноле от Австралия.

В крайна сметка името на Джокович беше включено в жребия и той изтегли като съперник в първия кръг сънародника си Миомир Кечманович. Все още обаче остава неяснотата около Джокович, като непрекъснато се появяват нови версии. Със сигурност обаче подготовката му за турнира е компрометирана.

Григор Димитров, който е №26 в схемата, ще започне участието си срещу играч от квалификациите. При успех четвъртфиналистът от миналата година ще очаква победителя от мача между Беноа Пер и Тиаго Монтейро.

При евентуално достигане до трети кръг Димитров ще срещне четвъртия поставен Стефанос Циципас.

При жените първата в схемата австралийка Ашли Барти очаква тенисистка от квалификациите. В горната половина е и №4 Барбора Крайчикова от Чехия, която се изправя срещу германката Андреа Петкович.

Втората Арина Сабаленка от Беларус започва срещу местната Сторм Сандърс. В долната половина е и третата Гарбине Мугуруса от Испания, която играе срещу Клара Бюрел от Франция.