0

О тборите на Русия и Беларус няма да участват на Световното първенство по хокей на лед за мъже през 2022 година, съобщиха от Международната федерация по хокей на лед (IIHF).

"Управителният съвет на IIHF взе решение да спре участието на всички руски и беларуски национални отбори и клубове във всяка възрастова категория във всички състезания или събития на IIHF до второ нареждане", се казва в изявлението.

Световното първенство за мъже ще се проведе от 13 до 29 май.
Също така руските хокеисти няма да играят на шампионата на планетата до 18 години (21 април - 1 май) и до 20 години (датите не са определени). Женският тим на Русия ще пропусне Световното първенство (26 август - 4 септември), както и това за девойки до 18 години (датите не са определени).   

Международната федерация по хокей на лед (IIHF) отне на Русия домакинството на Световното първенство за младежи през 2023 година. Това решение беше взето във връзка със събитията около Русия и Украйна.

Световният шампионат за младежи трябваше да се проведе в Омск и Новосибирск от 26 декември 2022-а до 5 януари 2023 година.

Предишното световно първенство за младежи, което беше насрочено за 26 декември 2021-а - 5 януари 2022-а в Едмънтън (Канада), беше отложено заради пандемията от коронавирус. Турнирът ще се състои отново в Канада в средата на август.

Междувременно и Националната хокейна лига на Северна Америка обяви, че е прекратила бизнес отношенията си с Русия и повече няма да взема предвид страната, когато търси домакини за бъдещи състезания от НХЛ на фона на продължаващата инвазия на Русия в Украйна.

НХЛ също така временно спира своите рускоезични социални и дигитални медийни сайтове, се казва в изявление.

В северноамериканската лига има много елитни руски играчи, включително звездите на Тампа Бей Никита Кучеров и Андрей Василевски и крилото на Вашингтон Александър Овечкин.

"Ние също така оставаме загрижени за благосъстоянието на състезателите от Русия, които играят в НХЛ от името на своя клуб, а не от името на Русия. Разбираме, че те и техните семейства са поставени в изключително трудно положение", заявиха от Лигата.