0

О лимпийският шампион по фигурно пързаляне от Албервил 1992 Виктор Петренко бе изключен от федерацията по този спорт на Украйна. Причината е участието му в леденото шоу на колежката му Татяна Навка, която е звезда на Русия. 

Той игра в Сочи в спектакъла „Аленото цвете“ на Навка, което предизвика критики от страна на Националния олимпийски комитет на Украйна.

Олимпийската шампионка в танцовите двойки от 2006 г. Навка е родена в Днипропетровск, Украйна, но има руско гражданство, след като семейството й се мести в Москва, когато е на 13 г. Негодуванието се засилва още повече от факта, че тя е жена на прессекретаря на Путин и руски дипломат Дмитрий Песков и поради това попада в списъка на санкционирани персони заради войната в Украйна. 

„В офиса на федерацията по фигурно пързаляне на Украйна постъпиха много оплаквания и писма от членове на федерацията, спортисти и фенове на нашия спорт, в които се изказва не само справедливо възмущение срещу постъпката на Петренко, но и по отношение към него като човек и спортист“, коментираха от централата, в която той заемаше поста на вицепрезидент.