0

М аратон Варна ще определи за първи път държавните шампиони в тази атлетическа дисциплина. Осмото издание на надпреварата е тази неделя и организаторите отново имат за приоритет да стимулират българското участие. С основна заслуга за провеждането му е Община Варна, която дори и в най-трудните години не допусна да бъде нарушена традицията с едно от превърналите се в емблематични за града събития, колоритен пролетен спортен празник в морската столица.

Стартът и тази година е точно в 9.30 ч. по традиция от площад "Независимост“ до Варненската опера. Първи потеглят участниците в класическия маратон, след тях през пет минути ще тръгнат тези в полумаратона и накрая бягащите 10.5 км. Новото тази пролет е бягането на 2.5 км, в което се очаква да се включат най-малките желаещи да участват. Точно в 10.00 ч. в зоната на старт-финала ще бъде дадено началото на Деня на предизвикателството с инициативата „15 минути активност с Декатлон“, която ще завърши с теглена на томбола с награди в 12.00 ч.

Тази година Маратон Врана посреща участниците с ново трасе. След старта бегачите се отправят по централната пешеходна зона и навлизат от главния вход в Морската градина, а после се включват за кратко по пътя Варна – Златни пясъци. Предимство за атлетите е да бягат сред зеленината на парка и пред очите им да бъде морският хоризонт.

Вече има рекорден брой заявки за участие – досега са се регистрирали над 1000 бегачи. Много от атлетите са от чужбина, сред които от Германия, Румъния, Англия, и др. Големият брой желаещи да стартират наложи организаторите да осигурят допълнителни стартови номера. Участниците могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратонът на 21 км и по-кратката на 10.5 км, което е предпоставка да се включат още любители на бяганията в България, поканени са лекоатлетическите клубове и бегачески организации от цялата страна. Контролно време на маратона е 5 часа и 30 минути. 

Фактът, че в морската столица ще се определят държавните шампиони по маратон за тази година осигурява участието на най-добрите ни състезатели в тази дисциплина. По традиция ще стартират и няколко елитни бегачи от водещите в света школи – Кения, Етиопия и др. Организацията е подпомогната от много доброволци и хора на реда, надпреварата ще се излъчи на живо по спортно ориентирания канал на националната телевизия.

Награждаванията се очакват от 11.00 до 11.20 ч. за 10 и 21 км, а призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени след 12.30 ч. Парични премии са предвидени за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и за първите трима в другите дистанции. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред "ветераните“ над 45 г.

Маратон Варна продължава тази неделя веригата от атлетически състезания в осмата година от инициативата под мотото "Бягането като начин на живот“. Учредена през 2016 г., за няколко сезона тя бързо увлече хиляди и се превърна в незаменима част от модерния облик на няколко големи български селища. Тази година веригата стартира с надпреварата в Стара Загора на 9 април, следвана сега от състезанието във Варна на 14 май и традиционният финал в София на 8 октомври.

Онлайн заявките за участие в морската столица вече са затворени, но все още можете да се запишете за участие чрез късната регистрация до събота – подробности, последни новини, детайлно трасе и начин за участие в Маратон Варна са публикувани на: https://marathonvarna42km.com/

Рекордите на маратона са притежание на кенийски атлети: при мъжете Осеа Тюей (Кен) с 2.16:35 ч. от 2019 г., а при жените  Джабет Наом (Кен) бяга преди две години за 2.33:08 ч. 

Ето кои грабнаха титлите и призьорите във Варненския маратон миналата пролет:

МЪЖЕ: Омер Алканоглу 2.28:02 ч., Шабан Мустафа 2.28:44, Мирослав Спасов 2.29:35 ч.

ЖЕНИ: Маринела Нинева 2.44:26 ч., Надежда Ангелова 3.05:12, Никол Камарашева 3.19:09 ч.