0

А встриецът Мануел Фелер спечели слалома за Световната купа по ски алпийски дисциплини в швейцарския курорт Венген.

Фелер бе трети след първия манш, но показа отлично каране във втория и успя да запише третата си победа през сезон 2023/24, както и общо пета в кариерата.

31-годишният австриец завърши състезанието с общо време от 1:50,28 минути, като изпревари само с една десета от секундата норвежеца Атле Лий МакГрат, който остана втори. 

МакГрат даде най-добро време в първия манш от 53,67 секунди, което бе с 0,52 секунди по-добро от това на Фелер. До последната контрола във втория манш МакГрат поддържаше крехък аванс, но го загуби във финалните метри и трябваше да се задоволи с втората позиция.

На трето място на 0,21 секунди от победителя завърши звездата на норвежкия слалом Хенрик Кристоферсен. 

В шестицата попаднаха още французинът Клеман Ноел и швейцарците Лоик Меяр и Марк Рохат. 

Българският ас в слалома Алберт Попов се движеше много добре в първия манш, но точно преди финала допусна грешка, която му костваше отпадането.

В класирането за Световната купа водач е швейцарецът Марко Одермат с 1016 точки. Той има аванс от цели 552 точки пред втория Марко Шварц от Австрия, който обаче приключи сезона си заради контузия. Трети с 460 точки е французинът Сиприен Саразен. Победителят в днешния старт Фелер е пети с 384 точки

В подреждането за Малкия кристален глобус в слалома водач е Мануел Фелер с 345 точки, следван от Атле Лий МакГрат със 195 и Марко Шварц със 180. Алберт Попов е на 15-о място с 66 точки.

Следващият старт от Световната купа по ски алпийски дисциплини е в Китцбюел на 19 януари, когато предстои спускане. Отново в австрийския курорт предстои спускане и на 20 януари, а на 21 януари е предвиден слалом, в който трябва да участва и Алберт Попов.

Източник БТА