0

Б ългарската топ-звезда в тениса Григор Димитров ще започне участието си в Откритото първенство на Австралия по тенис срещу унгареца Мартон Фучович, който заема 69-о място в ранглистата на АТР. Първият турнир за годината от Шлема започва на 14-и януари и през тази 2014-а година е с увеличен награден фонд в размер на 86 милиона австралийски долара (58,2 милиона американски долара).

Григор заяви пред БТА, че се чувства готов за Откритото първенство на Австралия: "Готов съм, харесвам този турнир, условията са добри, чувствам се добре тук".

От вчера той тренира в Мелбърн, след като в неделя триумфира в Бризбейн в първия си турнир за сезона.

Българинът се изкачи до 13-ото място в световната ранглиста, като сподели, че  в последните месеци се чувства уверен на корта, което му помага да покаже истинските си възможности.

"Чувствам се добре в последните месеци, усилията ми дават резултат. Много съм благодарен на всеки един от екипа ми - работим добре и резултатите идват!", заяви той. 

Хасковлията започна отлично кампанията с титлата в Бризбейн, която спечели за втори път след 2017 година, която в последствие се превърна в най-успешната в кариерата му досега, завършила с трофея от Финалния турнир на АТП в Лондон и изкачване до третото място в световната ранглиста.

"Бризбейн е добро начало на тази година и добра подготовка за следващата седмица. Важно е да подобрявам играта си и физическата си форма ежедневно, резултатите са следствие. Вярвам, че постоянството се отплаща, чувствам се готов за добър сезон, пък ще видим какво ще стане", коментира българинът.

Димитров прекъсна период от над 6 години без титла, като в Бризбейн вдигна девети трофей от 18 финала в Тура на АТП.  Той не скри, че успехът е по-специален и заради присъствието на родителите му на трибуните по време на срещите от надпреварата.  

"Мина доста време от предишната купа. Да спечеля този турнир означава много за мен по различни причини. Радвам се, че родителите ми бяха до мен и беше хубаво, че споделях с тях емоциите в този турнир", обясни Димитров.

Най-добрият български тенисист ще стартира  на Откритото първенство на  Австралия срещу унгареца Мартон Фучович.

Надпреварата на "Мелбърн Парк" е най-успешната за Димитров от турнирите от Големия шлем,  като в нея той има един полуфинал през 2017 година, както и още три четвъртфинала (2014, 2018 и 2021).

При победа над Фучович Гришо ще се изправи срещу победителя от двойката Себастиан Офнер (Австрия) – Танаси Кокинакис (Австралия).

По-нататък негов евентуален противник може да бъде Алехандро Давидович Фокина (Испания). А в 6-а секция на долната част на схемата на турнира като най-опасен съперник се очертава Даниил Медведев (Русия), номер 3 и започващ в първия кръг срещу дошъл от квалификациите състезател или лъки-лузър.

Григор Димитров и унгарецът Фучович се познават сравнително добре, тъй като имат досега три мача. В тях Фучович е победил два пъти, а веднъж успехът е бил на страната на Димитров.

Това стана на 1/16-финалите на турнира в Сан Диего през 2021 година - 6:3, 1:6, 7:5. Опитният Фучович, който е на 31 години, има два успеха над Григор година по-рано. Първо го спря на турнира в Синсинати в три сета – 7:5, 4:6, 6:2, а след това и на Откритото първенство на САЩ - 6:7, 7:6, 3:6, 6:4 и 6:1.

Номер 1 в решетката на турнира Новак Джокович също чака да научи името на противника си от пресяванията, а във втория кръг ще срещне австралиец, тъй като един срещу друг за място ще спорят Алексей Попирин и Марк Дейвид Полманс.

Интересно начало ще има за номер 2 Карлос Алкарас (Испания), който започва с френския ветеран Ришар Гаске, а при успех ще чака някой измежду Дан Еванс (Великобритания) и Лоренцо Сонего (Италия).

При жените Виктория Томова ще започне с американката Карла Дей в първия кръг. Жребият си направи лека шега, тъй като двете се срещнаха съвсем скоро в Хобарт. Тогава в първия кръг на квалификациите 28-годишната софиянка се наложи с 3:6, 6:0 и 6:3 за 2:23 часа игра. 24-годишната съперничка на българката е от Орландо (Флорида), с най-добро класиране в ранглистата – 86-о място. Играе с лявата ръка, а в Големия шлем най-доброто й постижение е трети кръг на "Ролан Гарос" през 2023-а година. Във втория кръг при успех софиянката ще срещне победителката от двойката Елина Свитолина (Украйна) – Тайла Престън (Австралия).

Водачката при дамите Ига Швьонтек (Полша) започва срещу София Кенин (САЩ), а в нейната част от схемата е и Томова, с която може да се срещнат в четвъртия кръг.

Номер 2 и миналогодишна шампионка Арина Сабаленка (Беларус) чака състезателка от квалификациите, а 3-ата поставена Елена Рибакина (Казахстан) ще има първи съперник Каролина Плишкова (Чехия).

Източник: БТА