0

Н иколай Генов е шампионът на шампионите в Колоездачния празник на София. В натоварения от състезания велосипеден уикенд представителят на пловдивския клуб „Цар Симеон“ спечели двата най-авторитетни старта.

Генов първо отнесе в събота конкуренцията в традиционното Изкачване на Витоша от Бояна до х. Офелиите, а днес грабна златото и в Критериума при елитните състезатели от Колоездачния празник на София. При катерачите вчера Генов изпревари с 40 секунди Йордан Петров от Хемус-1896, трети бе Йордан Андреев от „Сиди Али“.

Днес, за втора поредна година любителите на велосипедния спорт се събраха в обновения наскоро от Столична община Западен парк, където отново се организираха редица състезания, интересни надпревари и активности. Празникът бе иницииран миналото лято по програмата на „София – европейска столица на спорта“ и "Doltcini Pro Team", като и дебютното, и второто издание преминаха при огромен интерес. В проявата можеха да участват всички лицензирани състезатели и любители, дължината на една обиколка бе 950 м.

sofia2018.bg

Старт на празника тази сутрин дадоха Иван Божилов – кмет на  район „Илинден“, Анатоли Илиев – зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“ и Любослав Венков – основен двигател в организацията на Купа „Долчини“. Тримата поздравиха присъстващите и пожелаха успех на участниците, като декларираха твърдото намерение и на Общината, и на колоездачната общност този празник да се развива и надгражда от година на година.

sofia2018.bg

Веднага след това се заредиха стартовете по специално изграденото из Западния парк трасе за Колокритериума – от най-малките до елитните състезатели, прекъсвани за кратко от надпреварите на любителите. Тази година велопразникът прерасна в международен с участието на състезатели от Северна Македония. Част от най-добрите български тимове и колоездачи също застанаха на старт, което придаде класа и непредвидимост на надпреварата.

sofia2018.bg

В категорията „Елит“ при мъжете Николай Генов, Йордан Петров и Венцислав Венков от „"Doltcini Pro Team" оформиха челна тройка, която водеше през повечето от 33-те обиколки. Тримата трупаха в спринтовете точка след точка и пресякоха в този ред финала за златния дубъл на Генов (49 т.), второто за уикенда сребро за Петров (34), а бронзът днес бе за Венков (23).  

"Щастлив съм с двете победи, тези стартове са част от подготовката ми за колоездачната Обиколка на България в края на август. Надявам се по време на Тура да съм част от националния отбор и да запишем със съотборниците добро представяне," заяви шампионът Генов веднага след финала днес.

sofia2018.bg

Освен колоездачните надпревари, празникът предвиждаше още много музика, градски спортни изяви и забави. На специални щандове и палатки се демонстрираха най-новите тенденции при велосипедите, имаше възможност за тестове на байковете, а децата можеха да се запознаят с начините за безопасно каране на колело.