0

„София – европейска столица на спорта“, Природен парк Витоша и Столична община представиха днес фотоизложбата „Витоша – планината, която дава живот“. 28 фотографии показват в детайли планината, която е и символ на столицата София, на туризма в България, на активния дух и характер на модерните българи. 

Наред с красотите и богатствата, поредното издание акцентира и върху възможностите за спорт и туризъм, които предоставя Витоша.

„Столична община се стреми да прави планината все по-достъпна за софиянци и гостите на града. Редица проекти и инициативи подпомагат хората в желанието им да бъдат повече време сред красотата и чистия въздух на Витоша - това богатство за нашия град,“ каза по време на кратката церемония по откриването на изложбата днес общинският съветник Симеон Колев. 

Присъстващите бяха приветствани още от Анна Петракиева – директор на Природен парк „Витоша“ и Анатоли Илиев – заместник председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Част от авторите на фотографиите разказаха за тяхната мотивация и любов към планината.

Изложбата съдържа 28 фотоса с автори Иван Зарков, София Георгиева, Юлия Михайлова, Йордан Дамянов, Никола Дойкин, Добрин Керестелиев, Ема Паунова, Николай Кръстев и Тодор Шабански. 

Всички те показват колко неподозирани красоти и възможности за спорт притежава любимата ни планина Витоша. Голяма част от снимките са от събития и активности на „София – европейска столица на спорта“, чиято програма включва ежегодно над 20 фестивала и надпревари в и около планината.

Посланието на изложбата е да бъдем повече време в планината, да я обичаме и пазим, като оставяме в нея само това, на което искаме да се радват следващите поколения. 

Фотографиите ще бъдат изложени до 24 юли в „Галерия на открито“ до Кино Кабана в градинката пред Националния дворец на културата в София.