0

У тре ще отнемем лиценза на една федерация. Ще го обявим публично като в продължение на това ще има още федерации без лиценз, но наистина има злоупотреби, които са много сериозни и аз няма да ги оставя. Това обяви тази вечер пред журналисти в Плевен министърът на младежта и спорта Радостин Василев, но не пожела да разкрие коя ще е федерацията. 

Той добави, че се подават сигнали за нарушения към различни институции според злоупотребите, за които става въпрос. Има сигнали и към прокуратурата, и към Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", към полицията и следствените органи. "В този сектор трябва да има възмездие за разрухата, която се е случвала", подчерта министърът в родния си град.

"Има федерации, които имат проблеми с това как отчитат разходването на средствата, отпуснати от държавата. Това са федерацията по биатлон, по шахмат. Имаме федерации, които още при встъпването ми в длъжност, са със забрани за провеждане на състезания и мероприятия, една от тях е федерацията по автомобилизъм, както и такива, които са с чисто вътрешни управленски и юридически спорове", каза Василев.

"Трудно е да научим федерации, които дълги години са работили в ситуация на административен и документен хаос да спазват правилата, но мисля, че се научават", категоричен бе той. 

По-късно във Фейсбук министърът пусна пост за получени държавни средства от федерациите "към момента".

"Във връзка с деня на спорта в България искам да ви споделя нещо много любопитно. Това са средствата, които ММС към момента е предоставило на спортните федерации", написа министърът в профила си във Фейсбук.

1. По Програма за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения за 2022 г. с направление Олимпийска подготовка (ОП) и направление Развитие на спорт за високи постижения (РСВП).

Ключови факти:

- Всички средства за възнаграждения на спортисти и треньори са финансирани на 100%, спрямо максимално допустимите по програмата и определени по експертна оценка.

- Общата удовлетвореност от финансирането на федерациите спрямо исканите и допустими средства по програмата е 74%.

- Над 80% от федерациите ще получат повече средства спрямо предходната година.

2. Програма за финансово подпомагане на дейности по провеждане на домакинства на международни спортни състезания на територията на Република България

- Към момента (17.05.2022 г.) са одобрени за финансиране 20 домакинства, като експертната комисия продължава своята дейност по разглеждането на проектни предложения. Сумите предоставени на федерациите за домакинства ще се завишат.

СИЛАТА Е В ИСТИНАТА!

 

Красен Кралев за новия спортен министър: Публична тайна е #КОЙ инсталира Радостин Василев на поста – повечето министерства са отдадени на аренда на олигарси