0

Б ългарският олимпийски комитет предложи помощ на украинските олимпийци, стана ясно след телефонен разговор на председателя на централата Стефка Костадинова с нейния колега - президента на украинския комитет Сергей Бубка. Двамата са дългогодишни приятели още от периода на състезателната им дейност, когато десетилетия наред бяха недостижими за останалите в своите дисциплини.

Българският олимпийски комитет предложи помощ на украинските олимпийци, стана ясно след телефонен разговор на председателя на централата Стефка Костадинова с нейния колега - президента на украинския комитет Сергей Бубка. Двамата са дългогодишни приятели още от периода на състезателната им дейност, когато десетилетия наред бяха недостижими за останалите в своите дисциплини.

Костадинова е изказала съпричастност със страданията на украинския народ и се е информирала дали има необходимост от помощ от страна на българското олимпийско семейство. Примата на българския спорт е предложила съдействие за осигуряване на подготвителни лагери за украински спортисти у нас.

От своя страна Сергей Бубка е благодарил за топлите думи и подкрепата, като е обещал да съдейства за пристигането на украински спортисти за тренировъчни лагери в България.

Сред тамошните състезатели особено популярна и желана е високопланинската база Белмекен

където някои от най-добрите украински атлети често провеждат подготовката си.
Бубка е сред най-влиятелните личности в световния спорт. Преди два дни легендарният състезател на овчарски скок бе привикан в централата на МОК, където бе определен за координатор на хуманитарната помощ от международната олимпийска общност към Украйна.

"С подкрепата на олимпийска солидарност в Лозана и неговия екип в НОК в Украйна г-н Бубка ще ръководи разпределението на помощта към украинската общност и спортното движение. За да улесним тази задача, ще започнем да събираме информация за местонахождението на тези членове на украинската олимпийска общност, както и за текущите инициативи и подкрепа", обяви преди няколко дни президентът на МОК Томас Бах.
Легендата в овчарския скок е силно свързан с България. Освен дългогодишното приятелство със Стефка Костадинова с родината ни го свързват прочутите български лечебни и спа центрове. Той често е идвал у нас, за да се възстановява след състезателните сезони, като и до ден днешен продължава да посещава тези обекти.

Олимпийският и десетократен световен шампион Сергей Бубка е член на МОК и дори бе кандидат за президент на централата на последните избори, спечелени от Томас Бах през 2013 г. Украинецът е подобрявал 35 пъти планетарните рекорди в овчарския скок, а днес е една от най-авторитетните личности в световния спорт.