0

Ш есткратният олимпийски шампион от Великобритания Крис Хой, който има и 11 световни титли в колоезденето на писта и 34 в Световната купа, обяви, че ракът му е в терминален стадий.

През 2023-а на 48-годишния шотландец е поставена диагноза, че му остават от две до четири години живот, пише агенция ДПА.

"Колкото и неестествено да изглежда, това е природата. Всички сме родени и всички умираме и това е само част от процеса", коментира Хой пред вестник The ​​Sunday Times и добавя, че си напомня: "Не съм ли късметлия, че има лекарство, което мога да взема, което ще отблъсне това възможно най-дълго."

В рамото на Крис Хой бе открит тумор, а второто сканиране открива и първичен рак на простатата, който е метастазирал в костите му. Тумори са открити и в таза, бедрото, гръбнака и ребрата му. Ракът е в четвърти стадий и е нелечим, въпреки че бившият колоездач е подложен на лечение.

Хой и съпругата му Сара имат две деца, седемгодишната Клои и 10-годишният Калъм. 

Точно преди Коледа е потвърдено, че съпругата му има множествена склероза, която е "много активна и агресивна" и се нуждае от спешно лечение. 

Двойката все още не е казала на децата си за диагнозата на Сара.

През февруари, докато се лекува, включително с химиотерапия, Крис Хой заяви, че се чувства "принуден" да разкрие публично диагнозата си - рак. По това време Хой каза, че "се справя много добре" и е "оптимист, позитивен и заобиколен от любов, за което съм наистина благодарен".

Сега той разкри, че два дни след първоначалната диагноза е бил информиран, че първичният рак на простатата му се е разпространил.

Хой заяви още, че ще продължи да кара колелото си и очакваше с нетърпение да предстоящата година, добавяйки: "Продължавам да работя, да карам колелото си и да живея живота си както обикновено."

Източник: БТА