0

Ф ланелката, с която Диего Армандо Марадона вкара двата си гола срещу Англия на 1/4-финала на световното през 1986 г. В Мексико, счупи всички рекорди на търг. Синият екип на „Божията ръка“ бе продадена на анонимен мераклия за 8,4 милиона евро – 7,1 милиона паунда.

Тази сума е рекордна за всеки артикул, предлаган преди от аукционната къща Sotheby's, която проведе търга за фланелки на Марадона. Предишният рекордьор беше олимпийският манифест от 1892 г., който беше продаден на търг за 8,8 милиона долара.

Бившият английски национален халф Стив Ходж беше собственик на фланелката до днес, след като Марадона му я даде в края на четвъртфиналния мач на Световното първенство. 

В този мач Марадона отбеляза два гола през второто полувреме, с които Аржентина елиминира с 2:1 англичаните по пътя си към втората световна титла.

Първият, влязъл в историята като „Божията ръка“, бе с ръка над вратаря на англичаните Шилтън, а вторият бе шедьовър с дрибъл покрай половината английски отбор, считан за един от най-красивите голове в историята.

В продължение на години Ходж бе дал фланелката на Националния футболен музей в Манчестър, но реши да я продаде на търг през 2022 г., защото вярваше, че „това е моментът за това“. 
Самоличността на купувача не е разкрита.