0

Г олямата звезда на българския футбол Христо Стоичков може да се превърне едно от главните лица в търговията на ток в България, твърдят испанските медии. Носителят на "Златната топка" е посредник на испанската фирма Factor Energía, която възнамерява да влезе на родната борса за електрическа енергия.
Новината съобщи лично основателят и главен изпълнителен директор на испанската компания Емилио Русо. Интересното е, че Русо беше член на борда на директорите на Барселона от юли 2015 г. и беше вицепрезидент на клуба от 7 януари до април 2020 г.

Операцията представлява още една стъпка в процеса на интернационализация на компанията след навлизането й в Мексико и Португалия, пише „Кроника глобал“. Освен това показва ангажимента за разширяване към страните от Източна Европа, членки на Европейския съюз.


Компанията Factor Energía беше първият независим търговец на енергия, роден на либерализирания пазар в Испания, припомнят медиите в страната и допълват: Сега тя се ангажира да навлезе в пазар с голям потенциал за растеж като българския.

„Навлизането на българския пазар е от голямо стратегическо значение в рамките на международната експанзия на компанията“, обяснява Емилио Русо.

Главният изпълнителен директор добавя, че по този начин се показва ангажимента на компанията към устойчивостта и енергийния преход, както в Испания, така и в международен план”.
На този етап не е ясно дали Стоичков ще бъде просто посредник за влизането на испанската компания у нас или ще има и роля в управлението на бизнеса й.