0

И вет Лалова и Григор Димитров се присъединиха към плеядата световни звезди на спорта, които изразиха своята мъка за загубата на един от най-популярните дизайнери на мъжко облекло Върджил Абло.
41-годишният Абло е починал от рак, съобщиха световните агенции. Той бе артистичен директор на мъжките колекции на „Луи Вюитон“ от 2018 г. и основател на марката Off-White.
Ивет цитира мисъл на Абло: „Всичко, което правя, е за моята 17-годишна версия“, като прибавя отдолу „И аз“.


Григор и ски звездата Линдзи Вон пък са пуснали снимка на Върджил, българинът написа:

"Опустошен от тази новина. R.I.P за визионера"

 Френският му колега Гаел Монфис е разказал: „Толкова съм съкрушен от новината и все още не мога да повярвам. Имах привилегията да говоря с теб през тези години и ти беше истинско вдъхновение за мен. Само преди няколко месеца имахме честта да проектираш сватбената рокля на Елина (б.р - Свитолина). Вечно съм благодарен за връзката ни. Молитвите ми са към твоето семейство“.


Върджил Абло е бил диагностициран с тежкото заболяване преди две години, но е предпочел да го запази в тайна, докато продължава да изпълнява професионалните си ангажименти в модата, изкуството и културата.
Абло е роден в САЩ в семейството на ганайски имигранти на 30 септември 1980 г. Завършва висше образование по архитектура от Университета на щата Илинойс, но още докато следва, се занимава с правене на дизайни за тениски и поддържане на моден блог, който се радва на голяма популярност.

Върджил Абло (вдясно) с други представители на висшата мода по време на събитие на Фондация Луи Вюитон през юли в Париж.

 Върджил Абло (вдясно) с други представители на висшата мода по време на събитие на Фондация Луи Вюитон през юли в Париж.
gettyimages.com

Кариерата си в модната индустрия стартира през 2009 г., когато започва работа за модна къща Fendi, където се запознава с рапъра Кание Уест, който също е стажант там. Впоследствие двамата започват работа заедно по общи проекти, а през 2010 г. Уест кани Абло за креативен директор в неговата собствена модна компания Donda, а година по-късно е арт директор на съвместния албум на рапъра с колегата му Джей Зи.
През 2012 г. Абло създава първата си компания Pyrex Vision, в която поръчва стари тениски на "Ралф Лоран", слага им щампи и ги продава с огромна надценка. През 2013 г. пък се появява и първият му собствен бранд - Off-White, с който печели световна слава.
През 2018 г. е назначен за главен дизайнер на линията за мъжко облекло на "Луи Вютион".