0

Д ориан Фини-Смит е на 30 години. Последният път, когато имаше физически контакт с баща си, беше само на две. Оттогава времето, в което се виждаха, беше през бронирано стъкло. Баща му излежаваше присъда в изправителния център Грийнсвил (Вирджиния).

Този вторник Дориан бе освободен да напусне тима на Бруклин Нетс, за да присъства на освобождаването му след 28 години, девет месеца и 10 дни в затвора, пише „Марка“.

„Трябваше да докосна ръцете му, раменете му... Просто се опитвах да го почувствам. Не си спомнях някога да съм го докосвал. Беше емоционално, невероятно. Прегръдката продължи по-дълго, отколкото си мислех“, каза Фини-Смит, който преди време призна, че не се интересува от баща си и двамата започнаха да възстановяват връзката си едва когато и баскетболистът стана баща. 

Елбърт Смит, бащата на играча, е ветеран от флота, който е уволнен с чест от армията. Той е бил арестуван преди време за разпространение на кокаин, но през януари 1995 г. е замесен в убийство. Той отишъл с приятел, и двамата въоръжени, да събират дълг. Работата се заплела и спътникът му застрелва мъж, който в крайна сметка умира.

И двамата бяха съдени за убийство първа степен. Приятелят му приема споразумение за умишлено убийство и получава петгодишна присъда. Смит отхвърля същото споразумение, тъй като не е стрелял, и е осъден на 44 години затвор, от които е излежал повече от 28.

Събирането на баща и син стана възможно благодарение на помощта на Маверикс, неговия бивш отбор, и Марк Кюбан, собственик на франчайза. От Далас са работили, за да накарат Съвета за предсрочно освобождаване на Вирджиния да разгледа случая на Смит. Така се стига до гласуването с 3-0 за условно освобождаване през юли миналата година, въпреки че процедурите изискваха да изчака още пет месеца.

Насрочената дата за излизането му от затвора беше този вторник. Фини-Смит отлетя за Вирджиния директно от Юта, където отборът му загуби в понеделник. Той кацна около 5.00 часа сутринта, а баща му беше освободен в 14.00 часа.

„Последните 48 часа бяха вълнуващи и дълги. Дадоха ни дата, но не и конкретен час“, каза играчът след загубата от Никс, „първият мач, който баща ми е гледал у дома, без да се налага да споделя телевизора с никого".

В този мач Фини-Смит игра 24 минути, в които отбеляза 10 точки и две борби при загубата със 102:121 от Никс. 

Подобно на коледна история, Фини-Смит получи най-добрия подарък, който можеше да има: той успя да докосне баща си отново - нещо, което не беше правил от двегодишна възраст.