0

Р уският гросмайстор Ян Непомнящий, който през пролетта загуби след плейоф спора за световната титла от китаеца Дин Лирен, и писателят Александър Ципкин играха шахмат на дълбочина 700 метра в мина в полярния регион.

Играта се проведе в действащата мина "Октябрски" на полярното подразделение на "Норникел". Партньори на шахматиста и писателя са Алексей Шнайдер и Дмитрий Соколов.
Непомнящий играл с белите фигури, партията продължила 41 хода и завършила с победа на гросмайстора, съобщава sports.ru.

"Вчера за първи път посетих мината и никога не бях слизал на такава дълбочина. Понасях добре гмуркането, но сега се замислям за това, че бях в подземието, а това също е в известен смисъл "подземие".

Разбира се, не е толкова дълбоко, спускането на 700 метра надолу е ново преживяване в живота ми, а това, което видяхме днес, е възможно най-различно от представата ми за това какво е да работиш в мина.

Мислех си, че тук ще е 100 пъти по-тъмно, с всички, които носят респиратори, и дим наоколо, но тук всичко е много красиво и светло. 

Нивото на шахматистите, които работят в "Норникел" и играха с нас днес, беше прилично. И Алексей, и Дмитрий, според мен, показаха ниво на добри кандидати за майстори на спорта, а що се отнася до формата, от време на време играем така, забавлявайки се. Нарича се "ръка и мозък", когато единият човек просто назовава дадена фигура, а вторият трябва да направи ход с тази фигура. Смисълът на такава игра е, че шахматистите трябва да си сътрудничат и да действат в един поток, да бъдат един отбор", каза Непомнящий.