0

Р екордно висока сума се очаква да бъде платена за маратонки на Майкъл Джордан. Наддаването за емблематичните черно-червени Air Jordan 13, с които легендарният играч донесе победа на Чикаго Булс за последната си титла от НБА през 1998 г., ще продължи до 11 април. 

Маратонките бяха предложени на търг от „Сотбис“ в Ню Йорк, а прогнозите са, че цената им ще удари $4 млн. 

Това са последният чифт кецове от този модел, които баскетболистът някога е носил в мач от НБА. След двубоя Джордан подписва и подарява обувките на момчето, което се грижи за топките в залата.

Настоящият рекорд от 2021 г. за чифт Nike Air Ship, които Джордан носи в началото на кариерата си, е $1,47 млн. Миналата година пък потник на Въздушния от същите финали през 1998 г. се превърна в най-скъпия носен спортен сувенир, продаден на търг, достигайки $10,1 млн. продажна цена. 

gettyimages.com

За популярността на маратонките с името на Джордан говори и нападателят на Финикс Кевин Дюрант.  

„Можете да отидете навсякъде, във всяка среда, на всяко място на Земята и поне някой ще има чифт маратонки „Джордан“. Това е предопределено да живее вечно, дори когато вече не сме тук. Вероятно сега той е известен повече с маратонките, отколкото с постиженията си в баскетбола.

Неговата марка е синоним на класа и лукс. В колекцията му има толкова емблематични модели, че нищо подобно никога няма да се повтори.

Знаем, че най-великият играч в Лигата е носил тези обувки и е печелил шампионати. Историите, свързани с неговите кецове, винаги ще се помнят повече от всички останали“, заяви Дюрант пред Fadeaway World.

Майкъл Джордан се състезаваше за Чикаго Булс и Вашингтон Уизардс, стана шампион на НБА шест пъти в кариерата си и беше избиран за най-полезен играч във всеки финал. Още пет пъти баскетболистът бе обявен за най-добър в редовния сезон.

Дюрант спечели шампионата на НБА два пъти (2017, 2018) и двата пъти беше обявен за най-полезен на финалния мач.