0

П ървата ракета на Русия Дария Касаткина разбуни духовете в родината си с признанието, че е лесбийка. 25-годишната тенисистка от Толяти, която през май проби до полуфинал на „Ролан Гарос“, се разкри в интервю пред Виталий Кравченко в YouTube. 

Веднага след това тя за първи път публикува снимка със сребърната олимпийска медалистка и носителката на бронз от световно по фигурно пързаляне Наталия Забияко (27), с която отдавна има връзка. Родената в Естония Наталия представяше Русия до 2019-а при спортните двойки, когато с партньора й Александър Енберт се оттеглиха. Този сезон обаче тя реши да поднови кариерата си под канадски флаг. По време на паузата Забияко написа автобиография, участва в риалити и се снима в документалния филм „Несломими“ на режисьора Данил Гринкин, за когото бе сгодена.

“В Русия никога няма да можем да се хванем за ръце - заяви Касаткина, която живее в Барселона. - Там са забранени толкова по-важни теми, че няма какво да се чудим. Около световното през 2018-а имаше някакво раздвижване, но вече не очаквам промяна. Ала да се крие всичко, няма смисъл, защото постоянно ще ти се върти в главата. Основното е да живееш в разбирателство със себе си. На света няма нищо по-просто от това да си хетеросексуален. Ако имаш избор, кой ще избере да бъде гей и да си усложнява живота? Особено в Русия“.

Освен това Касаткина подкрепи футболистката Надежда Карпова, която наскоро също обяви хомосексуалната си ориентация. „Тя е красавица и вдъхна сили на много млади хора, които се страхуват от подобно признание“. Самата Карпова коментира така снимката на Даша с Наташа: „Прекрасни сте, гордея се с вас“.

В интервюто на 12-ата в света Дария се включи и колегата й от корта Андрей Рубльов. Двамата намекнаха, че заради санкциите срещу руските тенисисти може да сменят гражданството си, а подтикнаха към подобна стъпка и младите надежди, за които нямало никаква перспектива да направят кариера при тези обстоятелства. Това предизвика още по-голям скандал в Русия и двамата бяха охулени от големи светила в спорта на страната.