0

Т рагична вест застигна бившия капитан на националния ни тим Стилиян Петров. Отиде си негов близък приятел, бившият футболист Том Стивънсън, с когото заедно се бореха с коварните си заболявания, съобщиха медиите на Острова.

40-годишният Том, баща на 2 деца, почина от заболяване на моторните неврони, известно още като Амитрофична латерална склероза (MND), с което се бореше 10 години. 

Той бе диагностициран през 2013 г. и тогава лекарите му дадоха между 2 и 5 години живот. Стивънсън обаче не позволи диагнозата да го събори и започна неуморна работа за повишаване  осведомеността за въпросното заболяване с редица благотворителни събития, включващи и звезди на футбола.

В неговите кампании активно се включваше и самият Стилиян Петров, който сам поведе борба с левкемията, но също и бившият мениджър на Челси Жозе Моуриньо, комикът Джон Бишоп и бившият капитан на Астън Вила Гарет Бари.

Том беше капитан на Болдмиър Сейнт Майкълс и също така игра за Бедуърт Юнайтед, Солихъл Бороу и Рейсинг Клуб Уоруик.

Смъртта му бе обявена снощи в сърцераздирателен пост, в който семейството му разказа как той е преодолял всяко едно препятствие със "смелост, достойнство и грация".

Бившият капитан на Астън Вила Стилиян Петров разказа пред „Сън“ как двамата са създали близка връзка: „Подкрепяхме се взаимно в най-трудните моменти. Том беше човек, който наистина оценяваше живота. Той успя да продължи тази устойчивост през всичко. Никога не е позволявал на приятелите си да разберат борбите му и винаги се е опитвал да бъде възможно най-позитивен. Обичахме да сме заедно и беше удоволствие да сме около него. Той никога не е губил желание да продължи да се бори и беше вдъхновение за всички, които го познаваха. Неговата битка трогна хора по целия свят и има хора, които го подкрепят навсякъде. Той показа на всички, че човек трябва да цени всичко в живота.“

Том Стивънсън стартира своята благотворителна организация Battlefund след опустошителната му диагноза. Това му помогна да приеме състоянието и да повиши осведомеността за нелечимата болест, която засяга повече от 5000 възрастни в Обединеното кралство.

MND е фатално, бързо прогресиращо заболяване, което засяга мозъка и гръбначния мозък. Той атакува нервите, които контролират движението, така че мускулите вече не работят и може да остави хората затворени в тяло им, неспособни да се движат, говорят и евентуално дишат.

Дългата битка на Том е забележителна, като се има предвид, че заболяването обикновено убива една трета от хората в рамките на една година и повече от половината в рамките на две години след диагностицирането.

Самият Стилиян сега организира грандиозно благотворително събитие - „Мач на надеждата“, на 6 септември в София, събраните средства от което ще бъдат дарени на болници в България и хора, лекуващи се от ракови заболявания.