0

З апочна делото в съда в Манчестър срещу бившата звезда на Юнайтед Райън Гигс, който е обвинен за насилие срещу половинката си. Той отрича да е виновен, но това все пак доведе до оставката му като селекционер на националния отбор на Уелс.

48-годишният Гигс пледира, че е невинен по обвиненията, но в случай, че се докаже вината му той може да бъде осъден до 5 години затвор.

Делото се води от жури с президент Хилари Мънли, като трябва да завърши в рамките на 10 дни.

Гигс, който има спечелени две Шампионски лиги с Манчестър Юнайтед, е обвинен в агресия срещу бившата си половинка Кейт Гервил по време на семеен скандал на 1 ноември 2020 година.
Райън Гигс, който бе арестуван в дома си, а след това освободен, е обвинен за насилие и срещу сестрата на бившата си половинка - Ема Гервил.

По време на предварителното изслушване през април 2021-ва той отрече обвинения и ще пледира, че е невинен.

Бившият футболист е наел за свой адвокат Крис Доу, който е известен с това, че защитава големи имена в спорта. Той бе адвокат на бившия капитан на Челси Джон Тери, който бе оправдан през 2012-а от британския съд в дело за расистки обиди срещу играча Антон Фердинанд година по-рано на мач от английското първенство.

Райън Гигс заяви, че е нетърпелив да "изчисти името си".

Гигс започна треньорската си кариера в края на сезон 2013-14, като пое временно Манчестър Юнайтед след уволнението на Дейвид Мойс. По-късно той работи като асистент на Луис ван Гаал. 

Той бе назначен за селекционер на Уелс през януари 2018 година, като изведе отбора до осминафиналите на последното европейско първенство. 

Делото срещу Гигс започва два дни преди това на френския футболист Банжамен Менди, който е обвинен за изнасилвания и агресия срещу седем жени. 

По-рано днес пък се разбра, че подобно дело започва и в Германия срещу футболиста на Борусия Дортмунд Нико Шулц.