0

М еждународната федерация по кънки (ISU) отне домакинството на България на световното юношеско първенство по фигурно пързаляне, което трябваше да се проведе в София от 7 до 13 март. Шампионатът е преместен в Талин (Естония), като ще е месец по-късно - 13-17 април. Промяната се е наложила заради пандемията от коронавирус.

Международната федерация по кънки (ISU) отне домакинството на България на световното юношеско първенство по фигурно пързаляне, което трябваше да се проведе в София от 7 до 13 март. Шампионатът е преместен в Талин (Естония), като ще е месец по-късно - 13-17 април. Промяната се е наложила заради пандемията от коронавирус.

"ISU съжалява, че първоначалният сценарий не беше възможен. Благодарим на Българската федерация по кънки за усилията им и на Естонския кънки съюз за подкрепата. Безопасността на всички участници остава основен приоритет", се казва в изявление на организацията.  

Президентът на федерацията ни Татяна Йорданова поясни за "Монитор", че промяната се е наложила заради изискванията на нашата държава към влизащите в страната.

"Според мерките трябваше да се правят тестове за COVID-19 всеки ден, но при положителен резултат се изискваше задължителна 10-дневна карантина, а за контактните лица - 7 дни. Участниците в юношеското първенство обаче са малки, повечето непълнолетни и няма как да оставим дете в карантина без родителите му. Разговаряхме с ISU по въпроса с преместване на шампионата за април месец, но се оказа, че зала "Арена Армеец", в която трябваше да е състезанието, не е свободна. Предложих да проведем световното от 18 до 24 април в Зимния дворец, но това не бе прието и от ISU намериха друг домакин", заяви Йорданова за "Монитор".

Тя допълни още, че най-ранната дата, за която сме могли да организираме световното, е била през май месец, но така се удължава прекалено много сезонът за фигуристите и не е бил най-подходящият вариант.

"Писах на ISU, че ако успеят да намерят друг домакин, няма да ги спирам, тъй като нямаше да е добре за състезателите юношеското първенство да не се проведе за втора поредна година", завърши Йорданова. Последният шампионат бе проведен също в Талин през 2020 г., а при жените спечели Камила Валиева.