0

Австриецът Кристиан Хиршбюел тотално изненада фаворитите в Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като спечели паралелния гигантски слалом в Лех/Цюрс (Ав).

Успехът на домашния сняг е първи за СК в кариерата на 31-годишния скиор. На финала той победи своя сънародник Доминик Рашнер с 0,07 секунди, въпреки че след първия манш изоставаше с половин секунда. По пътя си към големия финал Хиршбюел отстрани Жан Кранец (Словения) на осминафиналите, Тревор Филп (Канада) на четвъртфиналите и Хенрик Кристофересен (Норвегия) на полуфинала.

Принцът на Викингите се изправи срещу своя сънародник Атле Лий Макграт в спора за третото място, но бе победен и в двете минавания на трасето съответно с 0,42 и 0,15 секунди. Така младият норвежец Макграт се поздрави с третото място, като за него това е втори подиум в кариерата.

Големият фаворит за победата и носител на последната голяма Световна купа Алекси Пентюро (Фр) водеше след първия кръг на квалификациите сутринта, но във втория мина през последната врата и бе дисквалифициран.

Идната седмица в Леви са двата слалома за СК при жените.