0

Пекин, Пламен Вълков, наш пратеник

Родената в САЩ, но състезаваща се за Китай Гу Айлин спечели днес олимпийската титла при жените в дисциплината биг еър във фрийстайл ските. Тя събра общо 188,25 точки в трите изпълнения и изпревари французойката Тес Ледьо със 187,50 т. и швейцарката Матилде Гремо със 182,50 т. Това е трета титла за Китай на игрите и общо 5-ти медал.

Сред ВИП гостите на състезанието бе китайската тенисистка Шуай Пън. Тя бе в компанията на президента на МОК Томас Бах. Преди дни Пън вече имаше официална среща с Бах в Пекин. “По време на вечеря, която се състоя в събота, имахме дълъг и приятен разговор", каза бившата №1 в света на двойки, която обяви своето оттегляне от големия тенис след скандала, избухнал около нея миналата година. 

През ноември възникнаха опасения за безопасността на трикратната участничка на олимпиади Пън. По време на интервю за спортия ежедневник "Екип" в Пекин Пън отрече някога да е отправяла обвинения за сексуално посегателство и добави, че сама е изтрила своя пост в социалните мрежи през ноември, в който изглежда, че изказва подобно твърдение. Тя добави, че ще присъства на няколко състезания от програмата на Зимната олимпиада в Пекин и смята да пътува в Европа след края на пандемията, за да посети централата на Международния олимпийски комитет в Лозана.

Днес Пън вече изпълни част от обещанието си като посети състезанието по Биг Еър във фристайл ските.