0

XXIV зимни олимпийски игри в Пекин бяха открити с ефектна, бляскава церемония, много музика и светлини, провела са на националния стадион „Птиче гнездо“ в китайската столица. 
За разлика от предишното откриване на това място – летните игри в Пекин през 2008 г., сега и заради пандемията броят на участниците в церемонията бе значително намален. В събитието нямаше участие на големи спортни и други звезди, а бе заложено на приобщаването на обикновените хора към зимния празник. 

Вечният огън бе поставен в специална огромна снежинка, в която са изписани имената на всички участващи нации и ще гори до края на игрите, висейки във въздуха в Гнездото.

Режисьор на церемонията е Чжан Имоу, един от най-големите съвременни китайски кинорежисьори, номиниран три пъти за "Оскар".

Тя започна с представянето на китайския лунен календар - Ли Чун, и идването на пролетта. В китайските вярвания се счита, че именно екстремният студ, какъвто е в момента в Пекин, поражда новия живот.
След това на арената се появи знамето на Китай, което премина през ръцете на дълга колона от хора - представители на 56-те етнически групи от всички части на страна. Военни пък го издигнаха на фона на Марша на доброволците - националния химн на Китай.

Пищно и зрелищно откриване на Зимните олимпийски игри в Пекин
Пекин откриване Пекин откриване Пекин откриване
40

Изведнъж от небето “потече” огромна река, символизираща реката Хуанхъ, в превод “Жълта река”, втората по дължина в Китай. При допира си в земята реката се превръщаше в огромен леден къс, чрез който бяха представени градовете-домакини на всички зимни олимпийски игри в историята.

Дойде ред и парада на официалните делегации. По традиция той беше открит от представителите на родината на олимпийските игри - Гърция.

Знамето на България развяха сноубордистът Радослав Янков и биатлонистката Мария Здравкова.

Българската делегация на "Птиче гнездо" за откриването.

 Българската делегация на "Птиче гнездо" за откриването.

Веднага след родните представители премина и делегацията на САЩ. Последна бе тази на домакините от Китай, която е и най-многобройната, съставена от 174 спортисти. 
Приветствия към участниците и към целия свят отправиха президентът на Китай Си Дзинпин и председателят на МОК Томас Бах. На трибуните, за разлика от много други държавни лидери, бе и президентът на Русия Владимир Путин.

А всичко завърши с огромни фойерверги, озарили не само стадиона, но и целия олимпийски парк около него.