0

Р уският президент Владимир Путин казал на френския си колега Еманюел Макрон, че предпочита да играе хокей на лед, вместо да разговаря с него и с Джо Байдън относно кризата в Украйна. Коментарът на Путин е направен преди войната.

Телефонният разговор между президентите на Франция и Русия се е състоял на 20 февруари 2022 г., четири дни преди началото на войната. Сега журналисти от френския „Le Temps” разбраха за какво са говорили Макрон и Путин и публикуваха стенограма от диалога.

По телефона Путин казва на колегата си, че той и германският Канцлер Олаф Шолц са се опитвали да го убедят, че Володимир Зеленски е готов да изпълни Минските споразумения. „Всъщност нашият скъп колега г-н Зеленски не прави нищо. Той ви лъже. Не знам дали сте чували вчерашното му изявление, че Украйна трябва да има достъп до ядрени оръжия. Чух и вашите коментари на пресконференцията в Киев на 8 февруари. Вие казахте, че Минските споразумения трябва да бъдат ревизирани, цитирам, „за да могат да се прилагат“, казва руският лидер. На коментара си той получава следния отговор: Владимир, първо, никога не съм казвал, че споразуменията от Минск трябва да бъдат преразгледани. Не съм казал това нито в Берлин, нито в Киев, нито в Париж. Казах, че те трябва да бъдат приети и техните разпоредби трябва да се спазват. Имам съвсем друга представа за събитията от последните дни“.

В разговора си двамата спорят за участието на сепаратистките лидер на Луганск и Донецк в обсъждането на споразуменията. Според Макрон няма юрист който „би могъл да ви каже, че в една суверенна държава (Украйна) текстовете на законите съставляват сепаратистки групи, а не демократично избрани власти“. Путин с раздразнен тон отговаря, че управляващите в Киев не са демократично избрани. „Те дойдоха на власт в резултат на преврат, хората бяха изгорени живи там, беше кървава баня и Зеленски е един от тези, които носят отговорност за това“.

Макрон се опитва да упокои ситуацията и умолява Путин да му помогне да държи ситуацията под контрол. „Сега това е най-важното. И наистина разчитам на теб. Не се поддавайте на провокации, каквито и да са те в следващите часове и дни“. Той също така предлага на руския президент да се срещне с Джо Байдън в Женева, на която Путин се съгласява.

„Много добре, потвърдихте, че като цяло сте съгласни. Предлагам нашите служители да се опитат да излязат със съвместно изявление, нещо като прессъобщение, относно резултата от този разговор. Честно казано, щях да играя хокей. Говоря с теб от фитнеса преди тренировка. Но първо ще се обадя на моите съветници“, завършва диалогът между двамата президенти.