0

С пециалната мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) регистрира около 500 експлозии в близост до линията на съприкосновение в Източна Украйна вечерта на 16 февруари и сутринта на 17 февруари. Ръководителят на мисията Яшар Халит Чевик заяви това на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Наблюдателите са преброили толкова много експлозии от вечерта на 16 февруари до 11:20 ч. киевско време (12:20 ч. московско време). След това са регистрирани още около 30 експлозии по линията на съприкосновение, "така че може да изглежда, че напрежението намалява", каза Чевик.

Общият брой на регистрираните експлозии е няколко пъти по-голям от предходните дни. Така до вечерта на 15 февруари в Донбас са регистрирани 76 експлозии през деня.

Ръководителят на специалната мисия за наблюдение заяви, че наблюдателите на ОССЕ са призовали страните в конфликта да спазват прекратяването на огъня.

Днес сутринта самопровъзгласилите се републики в Донбас и украинските военни се обвиниха взаимно в обстрел.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън за пореден път предупреди, че руски сили се подготвят за атака срещу Украйна "през идните дни" и добави, че Русия възнамерява да създаде претекст за нападение срещу съседката си, част от който би могла да бъде фалшива или истинска атака с химически оръжия, предаде Ройтерс.

На среща на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Украйна Блинкън каза, че е изпратил писмо до руския външен министър Сергей Лавров по-рано днес, в което е предложил те да се срещнат на живо в Европа следващата седмица и призова Русия ясно и недвусмислено да заяви по време на срещата, че няма да нахлува в Украйна.

На фона на случващото се „Политико“ писа днес, че има нова дата, на която се смята, че Русия ще предприеме инвазия в Украйна, и тя е 20 февруари, защото руският президент Владимир Путин я бил избрал заради началото на Мюнхенската конференция по сигурността.

Кремъл обвини американския САЩ, че подклаждат напрежението с изявленията си, че очаква руско нахлуване в Украйна до дни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза това в отговор на изказване от Вашингтон, че е възможно руско нахлуване в Украйна "през следващите няколко дни".

Русия струпа значителни военни сили по украинската граница, но продължава да твърди, че именно действията и изявленията на Запада разпалват напрежението.