0

Н ай-малко един човек е загинал, а трима са ранени, след като останки от свалена ракета удариха жилищна сграда в украинската столица Киев, съобщи днес украинската служба за спешна помощ, предаде Ройтерс. 16-етажната сграда е била ударена в 5:02 ч. местно време, се казва в съобщение. От сградата са били евакуирани 30 души, а избухналият пожар вече е потушен.

Над 1000 души бяха потърсили убежище в сградата на театъра в обсадения украински град Мариупол, за който се смята, че е станал мишена на руска бомбардировка, съобщи кметът Вадим Бойченко, предаде ДПА. Бойченко публикува информацията в Телеграм рано тази сутрин и нарече случилото се „поредна трагедия“. Междувременно украинският президент Володимир Зеленски каза във видеообръщение, че хората са били потърсили защита от обстрел в сградата, която вече е разрушена. Зеленски посочи, че все още няма данни за загинали. Неправителствената организация „Хюман райтс уоч“ по-рано съобщи, че „стотици цивилни“ се укриват в театъра. Киев и Москва си размениха обвинения за инцидента, като украинската страна заяви, че това е била умишлена руска бомбардировка, а Русия обвини за атаката украинския националистически полк „Азов“.

Украинските въоръжение сили нанесоха наказателен удар по летището в град Херсон, което руските войски завзеха в началото на войната, съобщи късно снощи украинският генерален щаб, цитиран от Асошиейтед прес. Генщабът каза, че руснаците се опитват да преместят оцелялата военна техника. Украинските военни уточниха, че са нанесли удар по летището във вторник. Сателитни снимки, направени впоследствие от американската компания "Планет лабс" (Planet Labs PBC) и анализирани от АП, показват горящи хеликоптери и автомобили във военновъздушната база. Русия превзе юж ият пристанищен град без бой в първите дни на войната. Контролът върху Херсон дава възможност на Русия да възстанови водоснабдяването в Крим, което Украйна прекъсна след анексирането на полуострова от Русия през 2014 г. Украинският генерален щаб твърди, че сухопътното настъпление на Русия срещу големите украински градове до голяма степен буксува.

Украйна е предала девет пленени руски войници в замяна на освобождаването на кмета на град Мелитопол, който беше задържан миналата седмица, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс Украйна. От канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски по-рано съобщиха, че кметът Иван Фьодоров е бил освободен, но не посочиха подробности. "Иван Фьодоров беше освободен от руски плен, като в замяна на Русия бяха върнати девет пленени войници, родени през 2002 и 2003 г. Това на практика са деца", каза прессекретарят на Зеленски Даря Заривна, цитирана от Интерфакс Украйна. Украйна съобщи, че Фьодоров е бил отвлечен на 11 март от руските сили.