0

А мериканският генерал - председател на съвместния комитет на началник-щабовете, Марк Мили е посетил секретно летище за доставка на оръжие в Украйна. Това разкрива пред CNN служител от Министерството на отбраната на САЩ.

Американският генерал - председател на съвместния комитет на началник-щабовете, Марк Мили е посетил секретно летище за доставка на оръжие в Украйна. Това разкрива пред CNN служител от Министерството на отбраната на САЩ.

Мили се е срещнал лично с войските и е огледал доставените оръжия.

Локацията на летището остава секретна, за да не осуетява логистиката, както и да предпазва базата от руски атаки. Единствената информация е, че разположението е в близост до украинската граница, а в изпратените оръжия има и противобункерни ракети. Има опасения, че с напредването на руската операция засегнати ще бъдат именно тези доставки.

Медията посочва, че със започването на инвазията в Украйна небето на Европа е наситено с американски военни товарни самолети, които не само разполагат войници по източния фланг на НАТО, но и доставят оръжия.

Операциите по логистиката се контролират в реално време и се координират със съюзници и партньори, така че да достигнат Украйна, посочва още служителят на американското МО.

По-голямата част от пакета за помощ за сигурност на САЩ на стойност 350 милиона долара вече е доставен на Украйна - само една седмица, след като беше официално одобрен от Белия дом, твърди източникът на CNN.

Приблизително 240 милиона долара от пакета са достигнали до Украйна, а останалите трябва да пристигнат в рамките на дни или няколко седмици.

Междувременно стана ясно, че дванайсет руски дипломати в ООН, обявени от САЩ за персона нон грата, са напуснали страната, предаде ТАСС, позовавайки се на постоянното представителство на Русия в световната организация.

На 28 февруари американските власти наредиха на тези служители на дипломатическата мисия да напуснат страната до 7 март. Вчера 12-имата руски дипломати са отпътували за Москва.

Русия определи действията на САЩ като неприятелска стъпка, която е поредният пример за злоупотреба с позицията на страната като домакин на ООН. Действията на американските власти са преднамерена и цинична ескалация в двустранните отношения, подчерта руското министерство на външните работи и отбеляза, че САЩ са експулсирали последния руски офицер, официално назначен в службата по военните въпроси на Департамента на ООН за мироопазващите операции, като същевременно не са издали визи на други кандидати, предложени от руското министерство на отбраната.

Русия каза, че ще отговори на експулсирането на своите дипломати.