0

Р усия неминуемо ще загуби тази война, защото Путин взема всички решения въз основа на данни, които са далеч от реалността, твърди американският философ, политолог и икономист Франсис Фукуяма в статия, публикувана в American Purpose. Ето какви мисли излага авторът на „Края на историята“.

Поражението на Русия ще бъде внезапно и катастрофално, а не резултат от война на изтощение. Ще дойде момент, в който армията няма да може да бъде снабдявана, но и Путин няма да може да я отмени.
Съветът за сигурност на ООН за пореден път доказа своята безполезност по време на войната. Единственото полезно нещо беше гласуването в Общото събрание: веднага стана ясно кой кой е сред държавите. Конфликтът не може да бъде решен с дипломация, защото нито Русия, нито Украйна са готови на компромис.

Джо Байдън беше прав, когато реши да не обявява зона, забранена за полети, над Украйна и да не й дава полски МиГ-29. По-добре би било украинците сами да победят руснаците: Москва няма да има възможност да обвини НАТО за нападението и така да избегне ескалация.
Путин няма да преживее поражението на армията си. Той е "твърд човек". След като покаже своята некомпетентност и слабост, той няма да има какво повече да предложи.
Войната нанесе удар по имиджа на всички световни популисти, които симпатизираха на Путин преди Русия да нахлуе в Украйна.

Става дума например за бразилския президент Жаир Болсонаро, унгарския министър-председател Виктор Орбан и, разбира се, Доналд Тръмп.
Войната в Украйна може да бъде добър урок и за Китай. През последното десетилетие тя изгради привидно високотехнологична армия с много малко реален боен опит в действителност. Надяваме се, че при обмислянето на бъдещите си действия срещу Тайван китайското ръководство няма да се заблуди относно собствените си възможности, както направиха руснаците. А самият Тайван, следвайки примера на украинците, трябва да се погрижи за своята сигурност и да въведе отново задължителна военна служба.
Поражението на Русия може да означава възраждане на световната демокрация, в която много западни умове са разочаровани. Смелите украинци трябва да са благодарни за това.