0

Н ахлуването на Русия в Украйна изглежда цели превземане на Киев и създаването на коридор на юг до Черно море, така че държавата да бъде разделена на две, казват военни анализатори, които повтарят становищата на украински генерали. Според тях обаче президентът Владимир Путин може би иска да установи някаква форма на контрол върху цялата страна в стремежа си да спре Украйна от влизането ѝ в НАТО. Но победата му не е гарантирана. Високопоставен източник от въоръжените сили на САЩ каза в петък, че Русия среща по-голяма съпротива от очакваната, най-малкото при напредването си към Киев.

Нахлуването на Русия в Украйна изглежда цели превземане на Киев и създаването на коридор на юг до Черно море, така че държавата да бъде разделена на две, казват военни анализатори, които повтарят становищата на украински генерали. Според тях обаче президентът Владимир Путин може би иска да установи някаква форма на контрол върху цялата страна в стремежа си да спре Украйна от влизането ѝ в НАТО. Но победата му не е гарантирана. Високопоставен източник от въоръжените сили на САЩ каза в петък, че Русия среща по-голяма съпротива от очакваната, най-малкото при напредването си към Киев.

Тактиката за напредването на руските войски се корени във „фланговото придвижване“ от най-слабите точки на Украйна – северната ѝ граница с Беларус и на юг с Крим, анексиран към Русия преди осем години заедно с огромна военноморска база. При успех на тази стратегия Москва ще може пряко да контролира Източна Украйна заедно с нейното крайбрежие и така да превърне Западна Украйна във васална държава и да намали финансовите разходи за дългосрочна окупация, казват експерти.

„Мисля, че сега те [руснаците] искат да създадат сухопътен мост чак до Молдова, казва Конрад Музика, директор на базираната в Полша консултантска компания „Рохан“ (Rochan Consulting). Руските танкове и пехота започнаха инвазията в четвъртък към източните Харковска и Донецка област и от юг при Таврия, докато ракетни удари и бомбардировки от Беларус дадоха началото на настъпление към Киев от север, сочат данни на украинските въоръжени сили. Според съобщение във „Фейсбук“ на министерството на отбраната на Украйна от четвъртък придвижването на военните части засега свидетелства, че целта на Кремъл е „да блокира Киев, да създаде сухопътен коридор до окупирания Кримски полуостров и самообялилата се Приднестровска република“.

През 2014 г. Русия не само че превзе Крим, но и подкрепи бунтовниците в Донецк и Луганск, които създадоха сепаратистка администрация в Донбаския регион с предимно рускоезично население. Тя има и свои войски в Приднестровието - отцепила се рускоезична провинция на Молдова. Според Йорг Форбриг от берлинския офис на организацията "Германски фонд Маршал" руските войски може „да опитат да поемат контрола върху голяма част от територията на Украйна, която да включва земите, образуващи сухопътен коридор между трите територии, които вече контролират“.

УКРАИНЦИТЕ ЩЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯТ

Украинските въоръжени сили засега осуетяват бързото напредване на Путин към Киев. „Докато руснаците нямат контрол върху въздушното пространство, те няма да са в състояние да осъществят бронетанковото си навлизане в Украйна“, казва бившият служител в НАТО Джейми Ший, понастоящем на работа в мозъчния тръст „Приятели на Европа“.

В петък руски ракети удариха Киев. Москва твърдеше, че превзела летището „Хостомел“, северозападно от Киев, потенциален аванпост за атака срещу Киев. Американски представители смятат, че първоначалната цел на Русия е да свали прозападния президент на Украйна Володимир Зеленски. „Путин не иска Донбас или Донецк. Той иска цялата Украйна, но няма да му се налага да окупира цялата страна, за да постигне целта си. Той ще се стреми да обезглави украинската държава“, казва германският пенсиониран генерал Ханс-Лотар Домрьозе. „Съветският съюз харчеше толкова много за войските си в Източна Европа и поддържането на комунистическите режими. Украинците ще се опълчат на всяко руско управление“, смята Елизабет Бро от вашингтонския „Американ ентърпрайз инститют“.

Не е ясно колко дълго ще продължи войната и колко руски убити и ранени ще бъдат пратени у дома, докато Путин не търпи недоволството. В четвъртък полицията задържа над 1800 антивоенни демонстранти из Русия.

Путин ще се стреми към споразумение за Западна Украйна (където мнозинството хора говорят като майчин украински, а не руски език), подобно на това което има между Москва и Минск. Русия помогна на дългогодишния беларуски президент Александър Лукашенко да потисне опозицията и недоволството.

Според Карло Масала, професор по международна политика в Университета на Бундесвера в Мюнхен, засега Русия не се опитва да прати многочислени войски в Западна Украйна. „Разгръщането на руските въоръжени сили, независимо дали са 160 или 200 хиляди, няма да е достатъчно за окупирането на Украйна за някакъв дълъг период от време“, казва той. „Сигурен съм, че основната цел на Путин е да превземе Донбас и сухопътния коридор до Крим, като отдели тези области от Украйна и да постави покорно правителство в Киев“, добавя той.