А мериканският държавен секретар Антъни Блинкън пристигна днес в Киев, първи етап от неговата обиколка, посветена на кризата между Русия и Запада заради Украйна, предаде АФП.

Дипломат номер едно на Вашингтон пристигна в украинската столица много рано тази сутрин. От летището той отива директно в американското посолство. После ще има срещи с украинския президент Володимир Зеленски и с украинския си колега Дмитро Кулеба.

След цикъл от преговори с Русия миналата седмица, руснаците и Западът, начело с американците, само констатираха пропастта, която ги разделя. Но американската дипломация се надява все още да може да намери изход от създалата се криза, въпреки че САЩ вчера отправиха предупреждения за атака, която Русия може да предприеме в Украйна във всеки един момент.

Съединените щати също така са обезпокоени от проект за конституционна реформа в Беларус, която би позволила разполагането на руски ядрени оръжия в страната, граничеща с Украйна и Полша. Това заяви пред репортери високопоставена служителка на Държавния департамент, предаде Франс прес.

Според нея президентът на Беларус Александър Лукашенко планира да прокара конституционни реформи на референдум, който може да бъде организиран през февруари.

"Тези конституционни промени биха могли да означават, че Беларус планира да разреши разполагането на ядрени и конвенционални сили на своя територия", каза тя.

Наличието на ядрени оръжия по границите на ЕС би представлявало риск за европейската сигурност и може да доведе до ответен отговор, предупреди тя.