0

И талия е представила мирен план от четири точки на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за прекратяване на конфликта в Украйна, съобщава Wall Street Journal, като се позовава на говорител на италианското външно министерство

Планът призовава за прекратяване на огъня по места, за да се даде възможност за евакуация на цивилни и да се създадат условия за общо прекратяване на огъня, водещо „към дълготраен мир“, каза в петък външният министър Луиджи Ди Майо.

Италианският вестник La Repubblica съобщи по-рано за предложението. Първата стъпка в мирния план, според вестника, е прекратяване на огъня и демилитаризация на фронтовите линии.



Втората точка е, че Украйна ще бъде неутрална страна. Тази част от плана ще бъдат обсъдени на мирна конференция.

Третата точка е двустранно споразумение между Русия и Украйна за изясняване на бъдещето на Крим и Донбас. В Споразумението ще бъдат засегнати културни и езикови права на жителите и ще гарантира свободното движение на хора, стоки и капитали. Планът, според Repubblica, показва, че Крим и Донбас имат почти пълна автономия, включително по въпросите на отбраната, но ще бъдат част от Украйна.

Четвъртата точка ще бъде многостранно мирно споразумение между Европейския съюз и Русия, което ще включва поетапно изтегляне на руските войски от Украйна и премахване на западните санкции срещу Москва.